Kandidatske liste za Opće izbore: Maćehinski odnos KO SDP ZDK prema GO SDP Visoko

Nije to tako davno bilo kada se SDP u Visokom doslovno “raspadao” kako od strane unutarpartijskih kvislinga koji su željeli staviti socijaldemokratiju pod šapu vladajuće većine, tako i od strane dugogodišnjih političkih neprijatelja iz SDA kojima nezavisnost SDP vijećnika, u to vrijeme Dejana Šćepanovića, nije odgovarala.

Vrijedi spomenuti i treba znati da su se tada Belmin Zukan i Admir Dedić uz pomoć tadašnjeg predsjednika KO SDP ZDK Senaida Begića organizovali i uspjeli sačuvati partiju kojoj su zabranjivali rad i održavanje skupova, čak i kad je u Visoko dolazio predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, toliko o demokratiji tog vremena. Također treba podsjetiti da se demokratski mrak ogledao i u tome da je Opštinska vlast mijenjala brave na Domu kulture u kojem se nalaze prostorije SDP-a i tako nije dozvoljavala normalan rad ove partije, a što je kasnije dobilo i sudski epilog koji je završio nedavno u korist SDP-a.

Kako saznaje Visoko.co.ba, sinoć je u Zenici održan sastanak KO SDP ZDK na kojem se raspravljalo o listama za predstojeće izbore. Na tom sastanku visočka socijaldemokratija je doživjela potpuno poniženje. Zanemarujući činjenice i predthodne zasluge gore pomenutih za očuvanje SDP-a u Visokom, a posebno zanemarujući brojke sa prethodnih Općih izbora na kojima je Visoko od člana predsjedništva preko Državnog i Federalnog parlamenta pa da Skupštine ZDK ostvarila bolji rezultat od Kaknja predsjednik partije je iz sebi znanih razloga sve to zanemario baš kao i nacionalnu strukturu te posložio liste po vlastitom nahođenju i na štetu Visokog.

Dva aktuelna vijećnika Belmin Zukan (ujedno i predsjednik GO SDP Visoko) i Admir Babić bili su u kombinacijama za Federalni parlament, odnosno Skupštinu ZDK. Naš izvor tvrdi kako je Zukanu ponuđeno treće mjesto na listi za Federalni parlament što je bez kompezacije nemoguća misija za ostvariti mandat, dok je Babiću ponuđeno dvadeseto mjesto na listi za Skupštinu ZDK, tako da bi uz postojeća izborna pravila mandat mogao ostvariti ukoliko bi dobio 5.000 glasova, a što je naravno nemoguće. Mjesto nosioca liste za Federalni parlament pripalo je Kaknju, navodno Enesu Piljugu, dok bi, opet navodno, nosilac liste za Skupštinu ZDK trebao biti sam načelnik Maglaja i predsjednik KO SDP ZDK Mirsad Mahmutagić koji će vjerovatno kao i Fuad Kasumović, a i mnogi drugi na taj način izmanipulisati glasače, “povući” glasove, a nakon toga predati mandat i vratiti se na pozicije načelnika/gradonačelnika.

Visoko godinama potpuno nezasluženo a i zahvaljujući nesposobnosti lokalnih po ubjeđenju političara služi kao “ortopedsko pomagalo” Kaknju, Zenici, Zavidovićima, Tešnju, Maglaju da nakon Općih izbora dijele glavninu izbornog plijena, dok mrvicama zadovoljavaju političke sluge iz ovih centara moći u ZDK. Kako sada stvari stoje, a na osnovu onoga što saznaje Visoko.co.ba, Visoko neće imati nosioca liste za Federalni parlament, neće imati naravno ni za Državni parlament i možda će imati jednog nosioca za Skupštinu ZDK čija politička opcija teško može skupiti između tri i pet hiljada glasova da bi se prešao izborni prag i ostvario mandat.

Naravno, nakon ovih nezvaničnih odluka KO SDP ZDK glavnu riječ će na kraju imati predsjednik Nermin Nikšić koji bi gledajući politički šire i zrelije trebao pocijepati prijedlog iz Zenice u ime Doma naroda, Hrvata, Srba, Ostalih, budućih blokada HDZ-a i tekovina Svetozara Pudarića.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.