BiHKada će biti formirani posebni odjeli za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala?

Kada će biti formirani posebni odjeli za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala?

Prije devet godina u našoj zemlji je na snagu stupio zakon o Osnivanju posebnih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije BiH za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala. Odjeli još nisu formirani. Struka navodi brojne razloge. Jedino što je poznato jeste da se u skorije vrijeme očekuje izgradnja palače pravde gdje će biti sjedište ovih inistucija.

Zakon o osnivanju posebnih odjela za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala nije dovoljno precizno i jasno određen. Jedan od problema su nedefinisane i široko postavljene obaveze saradnika pravosuđa, naglašava Sedin Idrizović, sudija Vrhovnog suda Federacije BiH.

“Odredbe moraju biti precizne, moraju biti jasne, moraju biti razumljive, moraju biti sveobuhvatne. Ovaj zakon propisuje jedan moćan alat tužitelju za otkrivanje krivičnih djela, dakle mogu nagađati, možda je i to jedan od razloga zašto se nije započelo s primjenom, nagađam”

Nejasno je regulisana i nadležnost između kantona, a nužna je i izmjena krivičnih procedura, tvrdi Munib Halilović, glavni tužilac u Tužilaštvu Federacije BiH. Potrebni su i kvalitetni stručni kadrovi koji će činiti odjele za suzbijanje kriminala i korpucije od kojih se očekuju veliki rezultati.

“Uspostava odjela, svako o njima priča i svako očekuje velike rezultate, a u startu pravimo invalida koji neće biti spreman isporučiti te velike rezultate”, smatra Halilović.

Nadležnost VSTV-a je da odredi koliki broj sudija i tužilaca je potreban da bi ovi odjeli zaživjeli. Ali i VSTV mora uvažiti i mišljenje struke, kada je u pitanju kadrovska stručna popuna odjela.

“I da se u njemu trebaju pitati što više tužitelji ili sudije, kada je u pitanju dakle i broj sudija, koji su radili i koji imaju iskustva u radu na složenim predmetima”, navodi Idrizović.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH donijela je rješenje o formiranju Jedinice za implementaciju projekta izgradnje Palače pravde FBiH 23. marta ove godine. Cilj je osiguranje trajnog rješenja za smještaj Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda i posebnih odjela za borbu protiv korupcije, čije formiranje čekamo punih devet godina. Za ovu namjenu je izdvojen 21 miliona maraka. Rok za izgradnju zgrade nije poznat, osim tima eksperata koji će raditi na realizaciji projekta.

VSTV je obavezan da na vrijeme pokrene proceduru izbora stručnih kadrova ovih odjela. Rokovi nisu tačno precizirani, zakon koji regulira ovu oblast, struka smatra da ima velike manjkavosti. Sve to u mnogome usporava zaživljavanje ovih odjela u državi koja je prema ocjeni Transparency Internationala u BiH na zadnjem mjestu u regionu kada je riječ o borbi protiv korupcije i kriminala,a pri samom dnu u Evropi.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE