Ne zaboravite posoliti vodu prije nego što ubacite tjesteninu. Sol ne samo da poboljšava okus već pomaže i u samom procesu kuhanja. Nemojte se bojati da će tjestenina biti preslana – ona upije samo određenu količinu soli, a bez nje može ostati bezukusna.
Često se može čuti savjet da se u vodu doda malo ulja kako bi se spriječilo lijepljenje tjestenine. Ipak, ovaj trik je zapravo kontraproduktivan. Ulje stvara sloj na površini tjestenine zbog kojeg se umak teže povezuje s njom.
Nakon što tjesteninu ubacite u ključalu vodu, važno je odmah je promiješati kako se ne bi slijepila. Iako ne morate stajati kraj lonca cijelo vrijeme, povremeno miješanje tokom kuhanja je ključno.
Prije nego što ocijedite tjesteninu, ostavite sa strane malo vode u kojoj se kuhala. Ova voda je bogata škrobom i može biti odličan dodatak umaku jer pomaže da se bolje veže s tjesteninom, stvarajući kremast i ujednačen finalni rezultat.
Ukoliko se pridržavate ovih savjeta, vaša tjestenina će svaki put ispasti savršeno – bez obzira spremate li je za sebe ili za goste.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.