NaslovnicaBiHIlijaz Pilav:...

Ilijaz Pilav: Zašto Evropa zatvara oči pred kršenjem civilizacijskih normi u BiH

Doktor Ilijaz Pilav, koji je 2016. u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu dobio presudu protiv BiH, jer mu je onemogućeno da se u RS kandidira na izborima za člana Predsjedništva BiH, tvrdi da aktuelnoj političkoj eliti odgovara status quo pa zato ništa ne čini da implementira ovu presudu.

Pilav, koji je bio šef hirurgije u Ratnoj bolnici u Srebrenici, kaže da je prošlo više od dvije godine od presude, ali da ni tada nije imao iluzija da će se implementacija desiti brzo.

“Ipak sam vjerovao da će se u predizborno vrijeme ponovo skrenuti pažnja na te presude, makar radi ubiranja nekih političkih poena. Međutim, čini se da domaćim političkim elitama ne pada na pamet da se pozabave implementacijom ove presude, kao ni drugim. Zašto? Pa ukoliko bi došlo do implementacije ove presude onda bi BiH morala kao i u drugim sferama krenuti većim zamahom putem evropskih integracija. A onda bi bio narušen status quo koji decenijama odgovara domaćim političkim elitama”, kazao je Pilav za Klix.ba.

On navodi da mu nisu jasne evropske institucije koje zatvaraju oči pred ovim problemom i što prešutno trpe nepoštivanje civilizacijskih standarda u BiH.

Pilav, koji se nalazi na listi Demokratske fronte za Parlament BiH na predstojećim izborima, rekao je da je ova stranka pokazala da je jedina suštinski i praktično spremna da se pozabavi tim pitanjem

“Institucije BiH su u proteklom mandatu pokazale sav obim do kojeg pasivnosti mogu ići i shvatio sam da ako želim nastaviti borbu za ljudska prava i za ogroman broj obespravljenih, onda se i fizički mora ući u institucije da se ta borba dovrši. Upravo zbog toga moj motiv da se kandidiram za Predstavnički dom PSBiH”, kazao je Pilav.

Komentirajući odnos vlasti RS prema Srebrenici, a posebno poteza da se odbaci izvještaj o Srebrenici, Pilav je kazao da smo svi pomalo zaboravili da postoji izvještaj koji je potpisao tadašnji predsjednik RS koji je ustanovio obim učešća u zbivanjima u Srebrenici i oko nje u julu 1995. gdje je imenom i prezimenom istaknut znatan broj učesnika i zaduženja koja su imali u tim zbivanjima”.

“To je trebalo biti pravni fakat, ali kako se sve prenosi na polje politike, bilo je za očekivati da se to desi i ovom izvještaju. Došli smo u situaciju da pojedinci i institucije u RS glasno i jasno negiraju genocid, da se minimiziraju zločini i negira genocid. To nije samo predizborna priča. Negiranje genocida je prvi korak da se novi genocid dogodi. Žalosti to da nema skoro nikakvog konkretnog odgovora iz institucija BiH, a kamoli od političkih predstavnika FBiH. Sve se to uklapa u sliku dugogodišnjeg odnosa prema Srebrenici”, zaključio je Pilav.

visoko.ba/klix

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.