NaslovnicaZDKPolitikaFormirana vla...

Formirana vlast u ZDK-u bez SDA: Većinu u Skupštini činit će SDP, DF, NB, SBB, A-SDA i NS

Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH, Naše stranke, Demokratske fronte, Stranke demokratske aktivnosti A-SDA, Nezavisnog bloka i Saveza za bolju budućnost potpisali su danas u Zenici Zajedničke principe i okvir djelovanja u Zeničko-dobojskom kantonu za mandatni period 2018.-2022.

Iako je bilo najavljeno, sporazum nisu potpisali predstavnici Stranke za BiH. Stranke potpisnice ovog dokumenta mogu računati na ukupno 20 glasova u novom sazivu Skupštine ZDK, odnosno za dva više od 18 potrebnih za formiranje većine.

Kako je navedeno u dokumentu, koaliranje na kantonalnom nivou ne obavezuje niti isključuje koaliranje na višim ili nižim nivoima vlasti, niti koaliranje na istom nivou u ostalim kantonima.

Najavljeno je, između ostalog, da će svi učesnici skupštinske većine potpisati detaljan dokument usaglašene platforme sa osnovnim principima djelovanja, akcionim planom djelovanja, setom zakona i podzakonskih akata, te mjerama i inicijativama. 

Istaknuto je da će potpisnici striktno poštovati zakon i konkursne procedure pri zapošljavanju te vratiti dignitet institutu konkursa.

Pitanje mandatara i sastava buduće Vlade ZDK rješavat će se kasnije.

Novi sastanak predstavnika ovih stranaka najavljen je za ponedjeljak kada će se razgovarati o konstituirajućoj sjednici Skupštine ZDK koja bi trebalo da bude održana oko 20. novembra.

“Zajednički principi i okvir djelovanja skupštinske većine SDP/DF/NS/NB/SBB/A-SDA/S BiH u Zeničko-dobojskom kantonu za mandatni period 2018.-2022.”, naziv je dokumenta koji su danas potpisali predstavnici navedenih stranaka izuzev Stranke za BiH.

Naime, kako je kazao predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a ZDK Senaid Begić, na sastanak nije došao Hašim Mujanović, predsjednik KO SBiH ZDK.

“Upravo su prije pet minuta javili da su dobili, kako kaže njihov predsjednik kantonalne organizacije Mujanović, signal iz Sarajeva da ne dolaze na potpisivanje ovoga dokumenta. Međutim, zastupnik Samir Karahasanović iz Zavidovića je krenuo na ovu pres-konferenciju i on će nam se ovdje pridružiti na obraćanju”, kazao je Begić.

Dodao je da Karahasanović nije ovlašten da u ime Kantonalne organizacije potpisuje ugovor.

“Međutim, samo njegovo prisustvo koje će biti upriličeno šalje jednu jasnu poriuku. Mi smo se okupili da zajedno sa vama u ZDK podijelimo ove zajedničke principe i okvir djelovanja skupštinske većine. O statusu stranke za BiH bit ćete blagovremeno obaviješteni. Ovaj dokument je nešto na čemu je ovih šest, odnosno sedam političkih stranaka radilo proteklih 15-tak dana. SDA je, prema sve sudeći, za ovo vrijeme jedino za pregovarački stol uspjela da dovede HDZ i time poslala poruku da nisu u mogućnosti skupiti minimalno 18 mandata za većinu, a što je minimum koji ja ne bih preporučio nijednom političkom subjektu. Bez minimalno 20-tak mandata u Skupštini ne bi imali sigurnu većnu. Vrijeme curi, rezultati izbora su objavljeni, mi smo ponudili alternativu”, kazao je Begić.

U dokumentu koji je potpisan, a koji ima 29 tačaka, između ostalog se navodi da koaliranje na kantonalnom nivou ne obavezuje niti isključuje koaliranje na višim nivoima ili nižim nivoima vlasti, niti koaliranje na istom nivou u ostalim kantonima.

Svi učesnici skupštinske koalicije će potpisati detaljan dokument usaglašene platforme sa osnovnim principima djelovanja, akcionim planom, setom zakona i podzakonskih akata, te mjerama i inicijativama.

Među tačkama dogovora navodi se i striktno poštivanje Zakona i konkursne procedure pri zapošljavanju i vraćanje digniteta institutu konkursa. Poboljšanja uslova i snažnija zaštita pava radnika također je jedna od tačaka sporazuma.

Kako je najavljeno, bit će izvršena revizija dosadašnjeg poslovanja svih ustanova, preduzeća i institucija u nadležnosti ZDK.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.