Ibrahim ef. Hadžić: Drugi pišu našu historiju, a onda se mi čudimo

– Mišljenja sam da bi komplet sačuvanih Preporoda, ali i drugih edicija izdatih unutar Islamske zajednice trebao imati svaki medžlis. Agresija je pokazala da ne možemo sjediti skrštenih ruku i imati određene stvari samo na jednom mjestu – kazao je Ibrahim ef. Hadžić koji je kompletirao sve brojeve Preporoda za Medžlis Visoko te se stavio na raspolaganje i drugima s istim ciljem

Efendija Ibrahim, koji je u penziju otišao s funkcije glavnog imama Medžlisa Visoko, dugo godina je namjeravao posvetiti se ovom projektu, ali poslije agresije na BiH u prvi plan je dolazilo mnogo poslova koji su bili neodložni i, ruku na srce, preči za dobrobit i vjerskog i društvenog života. Ipak, prije pet godina efendija Ibrahim je uspio uskladiti posao i slobodno vrijeme te prionuti na posao koji izgleda, ali nije ni blizu jednostavnoga. Važnost ovog projekta premašuje kontekst samog Preporoda.

– Pripadam grupi onih ljudi koji su svjesni da moramo čuvati svoju baštinu na svim poljima pa i u ovom segmentu. Preporod je naša povijest, povijest Islamske zajednice, u konačnici povijest naše domovine. Moja generacija je odrastala uz Preporod. Uz roditelje, nastavnike u medresi, Preporod je uticao na formiranje naše ličnosti. Radeći odgovorne poslove unutar Islamske zajednice dodatno sam bio izložen potrebi traženja određenih informacija koje su važne za rad naših institucija. Agresija je učinila da smo ostali bez mnogih časopisa, novina, knjiga, rukopisa…

Shvatio sam da našu baštinu moramo čuvati mi, neće nam to sačuvati niko drugi. Preporod ove godine slavi pedeset godina kontinuiranog izlaženja, tom činjenicom, ne može se pohvaliti mnogo novina. Na kraju, povijest Bosne i naročito posljednja agresije pokazali su da ne možemo sjediti skrštenih ruku i imati određene stvari samo na jednom mjestu. Kad ih tu nestane, iz ovog ili onog razloga, ostat ćemo bez njih potpuno.

Mišljenja sam da bi komplet sačuvanih Preporoda, ali i drugih edicija izdatih unutar Islamske zajednice trebao imati svaki Medžlis – kazao je efendija Ibrahim i istakao kako je kompletirajući Preporod ovih dana kompletirao sve brojeve „Islamske misli“ koji su izlazili od 1979-1992. godine. Na putu je da pronađe i uredi sva izdanja i El Hidaje, časopisa koji je izlazio od 1937/38. pa do februara 1945. godine. Ukupno je izašlo 92 broja.

Cijeli tekst možete pročitati u printanom ili digitalnom izdanju Preporoda.

(Elvedin Subašić/Preporod)