Lokalne TemePoruke nade i sjećanja za Ramazanski bajram: Midhat ef. Čakalović o istinskom...

Poruke nade i sjećanja za Ramazanski bajram: Midhat ef. Čakalović o istinskom postu, radostima blagdana i žrtvi šehida

Uoči bajramskih dana, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Visokom Midhat ef. Čakalović, u kratkom intervjuu za portal Visoko.co.ba, podijelio je duboke poruke koje odražavaju duh ramazana i zajedništva.

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba

Na početku razgovora za naš portal, Midhat ef. Čakalović je istaknuo:

“Na području MIZ Visoko, kao i širom naše domovine Bosne i Hercegovine ramazan je poseban gost u srcima naših vjernika koji su ramazan prepoznali kao blagodat od Allaha dž.š. da ga provedu u pojačanom činjenju ibadeta i dobrih djela.”

Osvrćući se na praksu posta, glavni visočki imam je naglasio:

“Poznato je šerijatsko pravilo da post nije samo gladovanje i ustezanje od hrane i pića jer to je samo gladovanje, a za istinski post je neophodno da se čovjek u potpunosti posveti i izvrši samokontrolu od svega što je pokuđeno i što kvari post.”

Efendija Čakalović je izrazio nadu da su vjernici shvatili suštinu posta:

“Nadamo se da su vjernici razumjeli jasnu poruku šta je to istinski post da bi ramazan bio upotpunjen onako kako je naređen.”

Bijela Šerefudin džamija / Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Visokom Midhat efendija Čakalović
Bijela Šerefudin džamija / Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Visokom Midhat efendija Čakalović

Govoreći o zajedništvu, glavni imam MIZ Visoko je rekao:

“Ono što je sastavni dio ramazana jeste potvrda i uspostavljanje prijateljskih veza kao i onih unutar porodice i šire društvene zajednice što će se potvrditi i bajramskim posjetama i obilascima.”

U kontekstu bajramskih radosti, on je sa našim čitateljima podijelio nade vjernika muslimana u Visokom:

“U ozračju radosti i veselja zbog pobjede nad vlastitim strastima i egom, vjernici shodno hadisu Muhammeda a.s. gaje nadu da će na Bajram ujutro biti oproštenih grijeha te još više osjetiti blagodati Ramazanskog bajrama.”

Glavni imam MIZ Visoko je također podsjetio na žrtvu šehida i boraca za slobodu vjere i domovine, naglašavajući važnost sjećanja na njihova imena i doprinos.

“Ne smijemo zaboraviti žrtvu koju su dali naši šehidi, ali i svi borci koji su se borili za slobodu i čast svoje vjere i domovine.”

Zaključujući svoje poruke, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Visokom, Midhat ef. Čakalović je uputio i tradicionalnu čestitku povodom Ramazanskog bajrama:

“Svim vjernicima čestitam nastupajuće bajramske dane moleći Allaha dž.š. da ih provedu u zdravlju i rahatluku sa svojim porodicama.”

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE