Lokalne TemeCrna HronikaFOTO / Vrhovni sud FBiH donio Presudu u korist Mirnesa Kardaša u...

FOTO / Vrhovni sud FBiH donio Presudu u korist Mirnesa Kardaša u sporu sa Općinom Visoko iz 2017.godine

Pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, Mirnes Kardaš je 2017. godine podnio niz Zahtjeva za pristup informacijama prema Općini Visoko. Između ostalog, tražio je troškove organizacije koncerata u sklopu manifestacije Visočko ljeto, u ovom slučaju konkretno su traženi troškovi organizacije koncerta grupe Crvena jabuka.

Krivo tumačeći Zakon, tadašnja općinska načelnica Amra Babić se proglašava i prvestepenim i drugostepenim organom te donosi Rješenja u kojima se odbija pristup takvim informacijama, što je, ispostavit će se, nezakonito kako stoji i u Presudi Vrhovnog suda Federacije BiH.

Nakon pokretanja Upravnog spora kod nadležnog suda koji potvrđuje Rješanja donesena od strane prvostepenog i drugostepenog organa, Kardaš Mirnes preko punomoćenika pokreće spor pred Vrhovnim sudom Federacije, koji Presudom poništava sva prethodna Rješenja i nalaže ponovo pokretanje postupka ali ovaj put po Zakonu.

Važno je naglasiti nekoliko stavki koje se daju iščitati iz Presude:

– Ne može se niko sam proglasiti i prvostepenim i drugostepenim organom prilikom upravnih sporova. U ovom slučaju se čak ni Općina ne može proglasiti drugostepenim organom jer su se proglasili prvostepenim donošenjem prvostepenog Rješenja.

– Naplata takse u visini od 15 KM se ne smije vršiti ni u prvostepenom niti u drugostepenom postupku, to jest nakon Žalbe, jer kao što stoji u Presudi to bi sputavalo građane da koriste prava propisana Zakonom.

– Prilikom razmatranja Zahtjeva za pristup informacijama, javni organ je dužan poduzeti sve mjere da se tražena informacija dostavi.

– Troškove nepotrebnih sporova, što podrazumijeva sudske takse, troškove advokata, troškove poštarina itd, snosi javni organ a to znači da svaki izgubljeni spor pred Vrhovnim sudom FBiH plaćaju građani.

Nadamo se da će nakon ove Presude javni organi voditi malo više računa o prispjelim Zahtjevima za pristup informacijama i da će učiniti sve da se Zakon ispoštuje a tražena informacija dostavi u formi zakonitih Rješenja a sve u cilju povećanja transparentnosti rada javnih organa i sprječavanja bespotrebnog trošenja javnog novca prouzrokovanog krivim tumačenjem Zakona o pristupu informacijama.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE