Konačni rezultati izbora / Devet stranaka u Skupštini ZDK: Iz Visokog Džafić, Mateša Bukva, Babić i Ramić

3270

Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine objavila konačne rezultate izbora, poznat je sastav Skupštine ZDK.

Najviše mandata dobila je SDA – 11, zatim slijede BHI-KF – 5, SDP – 5, DF – 3, NiP – 3, HDZ -3, NES – 2, SBB -2, Naša Stranka – 1.

Konačno su poznata i imena kandidata koji su dobili mandate uz pravilo CIK-a od 20% koje zbunjuje kako kandidate tako i birače i koje je nepravedno jer mandate ne dobijaju nužno i oni koji su dobili najviše glasova.

Visoko će u naredne četiri godine imati četiri zasatupnika u Skupštini ZDK koja broja 35 zastupnika, a to su: Emir Džafić i Mirela Mateša Bukva iz SDA, Amra Babić iz NIP-a te Vahid Ramić iz SBB-a.

Pogledajte imena svih zastupnika iz svih stranaka koje će participirati u budućem zakonodavnom tijelu ZDK.

SDA: Alija Ogrić, Selvedina Sarajlić – Spahić, Mirnes Bašić, Ćazim Huskić, Erna Merdić Smailhodžić, Emir Džafić, Fahrudin Čolaković, Emira Drnda-Čičeklić, Mirela Mateša Bukva, Ibrahim Šišić, Selma Mlivić.

BHI-KF: Fuad Kasumović, Sanja Renić, Alen Kapković, Amela Granić, Vinko Marić.

SDP: Mirsad Mahmutagić, Marina Mujkanović, Besim Smailbegović, Damir Memić, Vinka Aletović-

DF: Goran Bulajić, Snježana Pandža, Hajrudin Fermić.

NiP: Amra Babić, Dejan Kovačević, Harun Čolić.

HDZ: Ivo Tadić, Ivica Penić, Anita Paurić.

NES: Ramo Isak, Almina Sivić.

SBB: Omer Škaljo, Vahid Ramić.

Naša Stranka: Behija Kulović

Ovako bi trebalo da izgleda nova Skupština ZDK, ali to sasvim izvjesno tako neće biti obzirom da će pojedini kandidati otići u izvršnu vlast na ministarske pozicije, a neki će ustupiti mandate kako to obično biva i kako je bilo u izbornim procesima ranijih godina.

Visoko.co.ba