Lokalne TemeFOTO / Na prostoru nekadašnjeg KTK Visoko predviđen moderan stambeno-poslovni kompleks -...

FOTO / Na prostoru nekadašnjeg KTK Visoko predviđen moderan stambeno-poslovni kompleks – Investitor Suša Commerce (FOTO)

Na ušću rijeka Bosne i Fojnice u Visokom predviđena je gradnja stambeno-poslovnog kompleksa KTK Flow, a investicija dolazi od Suša Commerce-a. Pozicioniran u centralnoj gradskoj zoni, na prostoru nekadašnjeg Kožarsko-tekstilnog kombinata (KTK), osmišljen je idejama arhitektonskog studija Sinteza, takođe iz Visokog.
Kako su eKapiji rekli iz Sinteze, društveni i istorijski kontekst, kao i prirodne prostorne karakteristike su bili osnovni projektantski inputi pri kreiranju izgleda ovog kompleksa.
Projektovani objekti prate prirodne granice parcele i prilogođavaju se terenu, formirajući dvije prostorne cjeline unutar kompleksa. Flow označava protok, tok, redoslijed događaja i stanje. Koncept se bazira na prilagođavanju rješenja obala rijeka i njihovom protoku. Forme objekata prate obale, a projektovani mostovi povezuju obale omogućavajući nesmetan tok pješačkih i biciklističkih staza. Forme objekata, šetnica, urbanog mobilijara i hortikulturalnog rješenja baziraju se na osnovnom konceptu rješenja.
Iz Sinteze su rekli da je u toku usvajanje regulacionog plana kao korak ka realizaciji ove investicije.
Kompleks KTK se sastoji od više stambeno-poslovnih jedinica organiziranih oko dva trga. Centralna i akcentna tačka prostora je dimnjak stare tvornice, a omogućene su vizure iz gradske jegre prema kompleksu. Stambeno-poslovni kompleks je projektovan kao pješački prostor, a stacionarni saobraćaj je u planiran u podzemnim etažama.
Kompleks KTK smješten u samom srcu grada ima priliku da postane savremeni centar Visokog, mjesto okupljanja građana i novi simbol Visokog, kažu iz Sinteze.
– Prateći princip kompaktnog grada kompleks KTK se formira miješanjem različitih funkcija i programa. Predviđaju se dodatne stambene jedinice, kao i zona stambeno-poslovnih objekata uz samu obalu rijeke. Kako bi se iniciralo što intenzivnije korištenje i ovog dijela naselja, kao i uopće korištenje ove obale rijeke dodaju se dodatne komunikacije u vidu pješačkih mostova. Projektovana su tri mosta koji uzajamno povezuju obale. Na susjednim obalama nalaze se šetnice sa igralištima i zeleni pojas uz rijeku koji ima potencijal da postane gradski park – pojašnjavaju iz Sinteze.
Naselje je obogaćeno i zelenim pojasom koji se iz padinskog dijela spušta do same rijeke. U centralnom dijelu stvaraju se trgovi (donji i gornji) i zadržava se postojeći dimnjak starog kompleksa, koji je simbolička poveznica novo projektovanog rješenja i dosadašnje namjene ovog prostora. Osim dimnjaka projektovan je muzej kožarstva. Projektovani objekti se kroz svoju materijalizaciju također povezuju sa industrijski kompleks KTK, prožimajući novo i staro i nastojeći ostvariti kontinuitet u korištenju prostora, prolagođenog novim potrebama i sadržaju.
Izvor: eKapija / Visoko.co.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE