Enis Šahinović: Vještačka inteligencija glavni buzzword u IT industriji

Kako je vještačka inteligencija (AI) sada glavni buzzword u IT industriji te se uglavnom spominje u kontekstu budućnosti, odnosno proizvoda i servisa koji tek dolaze ili pak potencijalnog negativnog utjecaja na ljude i tradicionalne poslove već danas je dostupan u sklopu proizvoda koje koristimo svaki dan.

Kroz ovo predavanje učesnici su imali priliku da upoznaju o tome na koji način je Microsoft implementirao AI rješenja u svoje popularne proizvode te šta AI znači za budućnost poslovanja.

Enis Šahinović, predavač i direktor konferencije na predavanju se osvrnuo na konkretne primjere i praktičnu upotrebu takvih rješenja u Microsoft proizvodima koji su dostupni danas svim korisnicima, u proizvodima kao što je Excel, Power Point, te proizvodima koji se naslanjaju na servise za prepoznavanje govora, lica…

Što se tiče Bosne i Hercegovine kazao je kako se u biznisu vještačka inteligencija koristi veoma malo, dok IT to svakako prepoznaje jer imamo veliki broj firmi koje se bave razvojem softera i one već imaju narudžbe od inostranih klijenata koji se oslanjaju na  vještačku inteligenciju.

U okviru ovoga predavanja prikazan je i jedna primjer za koji Šahinović vjeruje da će zavladati u svim granama industrije.

“Pokazali smo kako je jedna firma koja se bavi prodajom osiguranja zamijenila dio podrške vještačkom inteligencijom, odnosno botovima, dok su ljudi usmjereni na poslove koji traže kreativnost i razmišljanje”, pojasnio je Šahinović.

 

 

Sve informacije o MSNetWork8 konferenciji pod sloganom MAKE ITcLOUD dostupne su na zvaničnoj web stranici konferencije www.msnetwork.ba.

E.Ko./Akta.ba/Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.