Šahinović: Želimo da vidimo napredak BiH zahvaljujući tehnologijama predstavljenim na NetWorku

Devetu godinu zaredom NetWork konferencija u Neumu je okupila veliki broj građana BiH, ali i regije, koji su zainteresirani za IT industriju i rješenja koja ova industrija nudi za bolju budućnost cjelokupnog društva.

Članovi akademske zajednice, komercijalnog i javnog sektora, studenti i poslodavci samo su neke od zainteresiranih grupa koje su ove godine prisustvovali brojnim predavanjima, a za sve njih kao i prethodnih godina sjajne sadržaje priredio je direktor programa, Azure product marketing manager pri Microsoftu Enis Šahinović. Upravo on je za portal Federalna.ba govorio o ovogodišnjoj konferenciji, cjelokupnom razvoju NetWork projekta u BiH i općenitim ciljevima konferencije.

“Microsoft je u Bosni i Hercegovini otvorio svoju kancelariju otprilike 2006. godine i već od tada su krenule neke jednodnevne konferencije i sastanci u raznim gradovima, odnosno počela je izgradnja partnerskog ekosistema u BiH. Trebalo je sigurno četiri do pet godina da taj ekosistem i broj korisnika na samom tržištu naraste, kako bismo počeli razmišljati o razvitku jedne konferencije koja bi trajala više od jednog dana. Na taj korak odlučili smo se 2011. godine, kada je odlučeno da je tržište sazrelo za nešto takvo i te prve godine smo imali 270 učesnika u Banjoj Luci. Poslije se konferencija selila u Mostar, Banju Vrućicu, da bi naposlijetku posljednjih pet godina Neum postao sjedište konferencije koja ubrzano raste i koja posljednje dvije godine ima više od 1.000 učesnika”, kazao je Šahinović za naš portal.

On je istaknuo kako ova impozantna brojka uključuje i ljude koji rade direktno u IT industriji, ali i one iz raznih velikih bh. kompanija koji žele vidjeti kako ta IT rješenja, rješenja izgrađena na Microsoft platformi mogu njima pomoći da transformiraju svoje poslovanje i ostanu konkurentni na tržištu BiH, ali i šire.

Upravo kroz taj segment, ali i brojne druge susrete i učesnike, konferencija utječe na cjelokupan digitalni razvoj BiH, te su od 2011. do danas vidljivi brojni pomaci u ovom sektoru.

“S aspekta nekakvog utjecaja na društvo, jedna od tema koja se provlači kroz sve konferencije je upravo edukacija, kako bismo poboljšali edukaciju trenutnih kadrova na tržištu, ali i onih koji tek stižu. Svake godine smo imali radionice za nastavnike, profesore, članove akademske zajednice, te su već donekle aplicirana neka rješenja u praksi, odnosno tehnologija je inkorporirana u nastavi. E-dnevnici, pametne table u školama ili tableti u školama samo su neki od projekata koji su začeti i razvijani na našoj konferenciji i upravo ta mogućnost da konferencija bude iskorištena kao mjesto susreta i razmjene iskustava i jeste njeno najveće bogatstvo, na šta smo posebno ponosni.

Sada je vrlo važno da sav tahj napredak tehnologije prate i zanonski okviri u BiH, kako bi kroz harmonizaciju propisa stigao i neki iskorak, koji svi željno iščekujemo”, pojasnio je direktor sadržaja NetWork 9 konferencije.

Za sve učesnike konferencije posebno su bili zanimljivi upravo praktični primjeri primjene tehnologija koje su predstavljene na prethodnim, ali i ovogodišnjoj konferenciji, te načini na koje oni mogu utjecati na razvoj društva u BiH.

“Upravo tokom otvaranja konferencije na nekim praktičnim primjerima pokušao sam približiti upotrebu umjetne inteligencije, da se nekako sklonimo s tog nivoa apstraknosti i pređemo na nešto opipljivo. U BiH još uvijek čekamo na nekakve dobre primjere implementacije projekata baziranih na vještačkoj inteligenciji, ali postoje takvi primjeri u široj regiji. Recimo, vještačka inteligencija se moe iskoristiti prilikom digitalizacije dokumenata u nekim velikim arhivama, razvoju prvog nivoa podrške za korisnike u raznim granama ekonomije, a najbolje primjere u svojoj okolini danas možemo vidjeti u razvoju automobila, koji se već danas mogu voziti bez kontrole čovjeka.

Dakle, dijapazon tih nekakvih tema upotrebe vještačke inteligencije je jako veliki, a bitno je da ljudi razumiju da je to, sa strane platforme i onoga što nude Microsoft i druge kompanije, već danas dostupno na tržištu, može se kupiti i mogu se napraviti rješenja na toj platformi i iskoristiti. Svi koji budu čekali da je to kao dođe u nekakvom drugom vremenu postat će manje konkurentni na tržištu, a njihovi korisnici će biti manje zadovoljni proizvodima i servisima koje oni nude”, pojasnio nam je Šahinović.

Naravno, iako je ovogodišnji najveći poslovno-tehnološki događaj u BiH praktično završen, organizatori NetWork konferencija već se na brojne načine pripremaju za desetu, jubilarnu konferenciju naredne godine. Kako je istaknuo direktor sadržaja, na narednoj konferenciji 2020. godine učesnici bi trebali imati priliku da vide praktične primjere primjene tehnologija predstavljenih na prethodnim konferencijama u bh. kompanijama. To će dodatno i ukazati na utjecaj konferencije na razvoj BiH.

“S aspekta BiH mislim da je konferencija neki svoj najveći utjecaj imala prilikom otvaranja novih IT kompanija i povećanja zapošljavanja baš u tom sektoru. Sve ono o čemu smo razgovarali, ta sprega edukacije i kreiranja novih prilika za ljude koji žele raditi u IT industriji, kao najveća konkurencija u tom sektoru smatram da je polučilo veliki utjecaj, posebno na mlade. Dakle, edukacija, digitalizacija posebno u javnom sektoru, digitalna transformacija komercijalnog sektora i zapošljavanje su neki direktni efekti konferencije na samu ekonomiju BiH, a tu je i dobar utjecaj na turizam u Neumu, koji u prvim mjesecima godine i van sezone naprosto procvjeta zahvaljujući NetWork konferencijama.

Kada je riječ o narednoj konferenciji, moja želja je da na njoj vidimo praktične primjere implementiranih rješenja koja su bazirana na tehnologiji o kojoj pričamo, da u narednim godinama pričamo o uspješnim implementacijama rješenja koja smo mi predstavljali kao koncepte ili platforme, odnosno da BiH kompanije pokažu kako to oni koriste rješenja koja smo predlagali na svim prethodnim konferencijama”, zaključio je Šahinović.

Podsjećamo, NetWork 9 konferencija održana je u Neumu od 27. do 29. marta 2019. godine, te je okupila više od 1.100 učesnika. Tokom tri dana konferencije svi prisutni imali su priliku učiti na više od 80 predavanja, na kojima je više od 90 eminentnih stručnjaka iz svijeta IT-a, ali i drugih grana industrije u kojima je moguća primjena IT rješenja, govorilo o temama koje su važne za budući tehnološki razvoj BiH, ali i šire regije.

federalna.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.