Visočanin Enis Šahinović za Business Magazine: Sa temama na Network konferenciji svjesno idemo korak ili dva naprijed

Enis Šahinović radi kao Azure Product Marketing Manager pri Microsoftu za regiju od 24 zemlje unutar Centralne i Istočne Evrope, a već osam godina zadužen je za program najveće bh. poslovno-tehnološke konferencije NetWork. U razgovoru za Business Magazine osvrnuo se na sadržaj devetog izdanja NetWork konferencije, koja se od 27. do 29. marta 2019. godine održava u Neumu, te pozvao sve da iskoriste promotivni period ranih prijava na konferenciju.

RAST BROJA UČESNIKA

Prva NetWork konferencija održana je još 2011. godine. Šta se promijenilo od tada?

„Iz ove perspektive gotovo je nevjerovatno da se već za 2 mjeseca održava deveto izdanje NetWork konferencije. Microsoft je od otvaranja svog predstavništva u Bosni i Hercegovine svakako organizirao različite tehničke skupove i radionice, no dugo vremena se vodila diskusija o tome kada je pravo vrijeme za organizaciju jedne velike konferencije na kojoj bi svoje mjesto pored partnera našli i privrednici, odnosno predstavnici akademske zajednice i javnog sektora. Najbolji pokazatelj toga kako se tokom godina konferencija razvila je podatak da smo na prvom izdanju NetWork konferencije u Banjoj Luci  okupili oko 250 učesnika, da bi na NetWork 8 konferenciji u Neumu prošle godine okupili više od 1.000 učesnika uz ponudu 80 predavanja, više radionica, panel diskusija itd.

Kroz konferenciju su prošli neki od najpoznatijih IT predavača u svijetu, mijenjale su se okvirne teme konferencije u zavisnosti od trendova u IT-u, baš što je i slučaj sa formatom konferencije ove godine, no ono što se nije promijenilo je entuzijazam male grupe ljudi koji sve godine stoji iza konferencije, nastoji da se svaki od učesnika tokom konferencije osjeća prijatno te da ima mogućnost da za sebe pronađe kvalitetan sadržaj ili uspostavi nove poslovne kontakte, a zbog čega se učesnici i vraćaju svake godine na konferenciju“.

Za one koji nisu prije imali priliku da učestvuju na konferenciji, koji su neki od razloga zašto bi se krajem marta uputili u Neum?

„S aspekta tehničke edukacije, sasvim je jasno da su danas online resursi dostupni u pisanoj i videoformi primarni izvor za stjecanje novih znanja i tehničko usavršavanje, no u isto vrijeme, konferencije i dalje imaju bitno mjesto u procesu edukacije te pogotovo poslovanju. Naime, NetWork konferencija je idealna prilika da se na jednom mjestu ostvari kontakt sa predstavnicima vodećih kompanija iz Bosne i Hercegovine, partnerima i IT stručnjacima, otvore nove poslovne prilike ili ostvari kontakti koji mogu voditi ka zapošljavanju, budući da značajan broj poslodavaca na konferenciju dolazi upravo iz razloga jer su u potrazi za kvalitetnim IT kadrovima.

S aspekta tehničke edukcije, konferencija pruža pristup tematskim radionicama koje omogućavaju dublji prolazak kroz materiju, dok se pojedinačna predavanja fokusiraju na specifične scenarije, daju uvod u određene teme ili obrađuju studije slučaja, a najbolje od svega je da ukoliko vas neka tema zainteresuje, da imate priliku da o njoj razgovarate sa drugim učesnicima ili predavačem direktno. Ovdje želim još naglasiti da NetWork nije isključivo tehnička konferencije te da se kroz konferenciju obrađuje i mnogo tema vezanih za transformaciju, odnosno poboljšavanje internih procesa i uvođenje novih aplikacija, što svakako zanima i poslovne korisnike, odnosno donosioce odluka. Sama konferencija, naravno, ne bi bila moguća bez snažne podrške partnera konferencije, zbog čega se često naziva i konferencijom na kojoj učešće predstavlja najbolju investiciju u odnosu na ostale konferencije sličnog formata u široj regiji“.

DIGITALNA TRANSFORMACIJA

U nekoliko prethodnih izdanja konferencije, glavne teme su uglavnom bile vezane za približavanje cloud servisa korisnicima. Da li po pitanju upotrebe cloud servisa još postoji otpor kod korisnika?

„Sa temama na NetWork konferenciji često smo svjesno išli korak ili dva naprijed u odnosu na lokalnu tržišnu situaciju kako bi partnerima i korisnicima pokazali u kojem pravcu se kreće globalna IT industrija, odnosno kako bi im pomogli da prepoznaju priliku i povećaju svoju konkurentnost. U tom smislu, nismo se libili da dovedemo predavače sa većih tržišta kako bi podijelili znanje i iskustva sa projekata digitalne transformacije, uvođenja novih e-servisa, migracija na cloud i slično, te na taj način potakli raspravu. Ne bih rekao da je kod korisnika ikad postojao stvarni otpor prema korištenju cloud servisa kao takvih, već da se jednostavno radilo o nečemu što je za tržište nakon godina ulaganja u vlastite serverske kapacitete bilo novo, te da je moralo proteći određeno vrijeme kako bi se korisnici upoznali sa prednostima koje cloud servisi nude sa aspekta mogućih ušteda u poslovanju, povećanja efikasnosti i dostupnosti, jednostavnijeg uvođenja novih servisa u poslovanje, stjecanja povjerenja sa aspekta sigurnosti i slično. Iz perspektive Microsofta priča o korištenju cloud servisa nikada nije bila isključiva jer Microsoft i dalje snažno podržava mogućnosti vezane za hibridni cloud, odnosno paralelno korištenje resursa iz vlastitog data centra uz jednostavnu ekstenziju na Microsoftove data centre po potrebi, u kombinaciji uz Azure Stack i sl“.

Šta slijedi nakon priče o cloudu?

„Nakon clouda ponovo cloud. Šalu na stranu, realno je da sada manje pričamo o tome zašto bi neko trebao da razmotri opcije vezane za migraciju podataka ili aplikacija u cloud, a više o tome za koje napredne scenarije možemo iskoristiti sav potencijal koji pruža cloud, odnosno Azure platforma u slučaju Microsofta. Još prošle godine smo otvorili priču vezanu za upotrebu vještačke inteligencije u poslovanju, a na ovogodišnjoj konferenciji želimo otići korak dalje te ponuditi još konkretnih primjera upotrebe vještačke inteligencije u poslovanju, od transformacije podrške kroz upotrebu inteligentnih chat botova, preko analize i prepoznavanja objekata, fotografija ili video materijala, prepoznavanja mogućih finansijskih i drugih zloupotreba, automatizacije različitih procesa i generalnog poboljšanja iskustva korisnika.

Želimo da se sa svakom od tema koje obrađujemo, poput AI, IoT ili BI, pređemo jasan put od buzzworda do vrlo konkretnih primjera upotrebe sa partnerima koji mogu iznijeti takve projekte“.

KVALITETNA OBRADA TEMA

Da li već sada možete najaviti neke od tema sa NetWork 9 konferencije?

„Kada su u pitanju okvirne teme koje će biti pokrivene tokom konferencije, mogu spomenuti svakako vještačku inteligenciju, IoT, digitalnu transformaciju sa konkretnim primjerima implementacije i ostvarenih rezultata, upravljanje modernim radnim okruženjem i identitetima, savremene vidove komunikacije, migraciju infrastrukture na cloud i najboljim praksama, poboljšanje sigurnosti cjelokupnog okruženja, upravljanje projektima, naprednu analitiku,  poslovnu inteligenciju i razumijevanje podataka, demistifikaciju DevOpsa, multi-platformski razvoj, itd. Iako kod nas postoji običaj da se različite manifestacije već nakon dva održavanja prozovu tradicionalnim, organizacija velikih konferencija sa aspekta izbora predavanja i predavača predstavlja veliki izazov jer učesnici očekuju kvalitetnu obradu aktuelnih tema, ali i obradu tema vezanih za izazove sa kojima se susreću u svakodnevnom poslovanju.

U tom smislu, ono što je potrebno posebno istaći jeste da će se pored najboljih predavača iz Bosne i Hercegovine i šire regije, na konferenciji ove godine sa svojim predavanjima predstaviti i više od 20 predavača koji ranije nisu prezentovali na konferenciji, od kojih većina dolazi iz Bosne i Hercegovine, što pokazuje kontinuirani rast zanimanja za predavanje na konferenciji, ali i svojevrsno osnaživanje lokalne IT industrije. Također, za nas je veoma značajno da su mnogi lokalni IT stručnjaci upravo kroz predavanja na NetWork konferenciji stekli prepoznatljivost na tržištu te priliku za dalje napredovanje, što sigurno predstavlja dodatni motiv za sve predavače da podijele svoja znanja i iskustva.

Predavanja vezana za određenu temu će i dalje biti ponuđena u formatu uvodnog predavanja na temu za širu publiku, nakon kojeg slijedi predavanje koje tehnički ulazi dublje u materiju, dok partneri prenose iskustva s implementacija projekata kod korisnika. Bez obzira na profil učesnika konferencije, tim koji radi na odabiru predavanja će se potruditi da svako pronađe dovoljno kvalitetnog sadržaja za sebe. U tom smislu, na kraju bih iskoristio priliku i pozvao sve zainteresirane da posjete web-stranicu www.networkkonferencija.ba, iskoriste promotivni period ranih prijava te izvrše prijavu na NetWork 9 konferenciju“.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.