ZDKMisli o prirodi!Dr. sc. Jupić Mirano: Za nastanak divljih deponija odgovorno je lokalno nesavjesno...

Dr. sc. Jupić Mirano: Za nastanak divljih deponija odgovorno je lokalno nesavjesno stanovništvo

“Kada je u pitanju zagađivanje okoliša u smislu emisije u zrak, ono je svakako prisutno kako u cijeloj BiH, tako i na prostoru općine Tešanj”, kazao je na početku razgovora za Visoko.co.ba dr. sc. Jupić Mirano ovlasteni ekspert za zaštitu okoliša.

Kako kaže, prema Pravilniku o zagađivanju zraka, sa podacima se smije izlaziti u javnost ako se ti isti podaci mjere minimalno tri mjeseca u jednoj kalendarskoj godini.

“Mi takav slučaj u praksi nemamo, ali kao vijećnik u predhodnom sazivu Općinskog vijeća Tešanj u par navrata sam bio informisan u materijalima da se alarmantne vrijednosti prelaze po nekoliko puta (mjereno u industrijskoj zoni Bukva)”, dodao je dr. sc. Jupić Mirano.

Prema njegovom mišljenju u oblasti okoliša se trebamo baviti preventivom a ne kurativom, kako je to do sada bio slučaj u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Mnogo je primjera kako taj problem rješavati, ali jedan koji je bitno i dugoročno rješenje je, uvođenje “termovalorizatora” kao modela grijanja u urbanim sredinama po uzoru na milanski model. Ostali načini su uvođenje subvencija na alternativna goriva, energetsko utopljavanje, ali svi navedeni modeli jednim dijelom spadaju u kurativu. Ako govorimo o odgovornosti, istu bi mogli konkretno utvrditi izradom katastra zagađivača na području ZDK-a, što je Vlada ZDK-a i pokrenula, no taj proces još uvijek nije zavržen”, ističe dr. sc. Jupić.

Kada je u pitanju zagađivanje vode ono je definitivno prisutno u slivu rijeke Usore.

“Davno sam radio istraživanje pod temom: “Monitoring vodnog potencijala rijeke Usore u okviru Ekološke bezbjednosti”, npr. na mjernom mjestu “Tešanjka” zagađenje u smislu prisustva nitrata je bilo nekoliko puta povišeno u odnosu na granične vrijednosti”, nagalsio je dr. sc. Jupić.

Na naš upit da li na prostoru općine Tešanj postoje divlje deponije, ovaj ekspert za zaštitu okoliša je ustanovio postojanje šest divljih deponija.

“S obzirom da se radi o prisustvu otpada organskog porijekla, odgovornima smatram lokalno nesavjesno stanovništvo. Ovakvu pojavu možemo spriječiti prije svega građanskim aktivizmom u smislu osviještenosti građana i prijave odgovornih za ovakve stvari, te aktivnijim učešćem komunalne inspekcije”, zaključio je u razgovoru za Visoko.co.ba dr. sc. Jupić Mirano ovlasteni ekspert za zaštitu okoliša.

Visoko.co.ba / Redakcija / N. K.

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „Digitalna mapa zagađenja prirode“ koji finansijski podržava Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva u okviru projekta “Misli o prirodi!”. Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost portala Visoko.co.ba i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva i Švedske.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE