Danas na Vlašiću počeo Mozzart Teqvoly Winter Tour, veliko finale zakazano na Jahorini

260

Nakon sjajnog prošlogodišnjeg izdanja, Mozzart Teqvoly Winter Tour i ove godine održat će se na četiri bosanskohercegovačke planine, a to će ujedno biti treća zimska turneja i prema svim dosadašnjim najavama i onim što smo u prethodnim izdanjima vidjeli, očekuje nas još jedan istinski sportski spektakl.

Teq sportovi nakon samo dvije godine na bh. tržištu u potpunosti su osvojili srca Bosanaca i Hercegovaca, a nova turneja Mozzart Teqvoly Winter Tour, s manifestacijama koje promovišu sport u jednoj potpuno novoj dimenziji, garantuje mnogo uzbuđenja i sportskog nadmetanja koji će sigurno oduševiti sve prisutne.

I na ovoj turneji, kao što je to bio ranije slučaj, osigran je bogati nagradni fond na svakom takmičenju, a on će ukupno iznositi 10.000 KM i nema sumnje da je to dodatni razlog svim igračima da pruže svoj maksimum i pored dobre zabave unovče svoje trud i znanje.

Turneja je počela danas na planini Vlašić, nastavlja se 12. februara na Ponijerima pod pokroviteljstvom Općine Kakanj, a zatim slijedi takmičenje 19. februara na Bjelašnici. Veliko finale zakazano je za 26. februar na Jahorini. Takmičenja će se održati u blizini ski-liftova, tačnije na udarnim lokacijama svake od navedenih planina. Svaki turnir će početi u 10:30 sati, a novčani nagradni fond po svakom takmičenju je 1.200 KM, što su osigurali Monri by Payten i BH Telecom.

Prvo mjesto na svakom pojedinačnom turniru se nagrađuje novčanom nagradom od 500 KM, drugo od 400 KM uz vaučer za dvoje u BAUER centru za regeneraciju tijela, dok je za treće mjesto osigran vikend za dvoje u Hotelu Blanca Vlašić i novčana nagrada u iznosu od 150 KM.

Također, osigurane su nagrade i za četvrto i peto mjesto, kao dodatni motiv za sve koji učestvuju, pa će tako četvrtoplasirani dobiti 100 KM uz Quad vožnju za dvoje u partnerstvu sa Quad Sarajevo, a peto mjesto 50 KM uz vikend za dvoje u Hotelu na Jahorini, što je samo još jedan dokaz da nas na svakom pojedinačnom turniru očekuje mnogo uzbuđenja i sportskog nadmetanja.

Šta je teqvoly i u kojem formatu će se odigrati turnir?

Teqvoly je urbani sport temeljen na odbojci i stonom tenisu, a igra se na posebnom zakrivljenom stolu, tzv. TEQ stolu. Sport je utemeljen u Mađarskoj 2012. godine, a pravila nalažu da učestvuju četiri igrača, odnosno dva po ekipi, bez obzira na spol i godine. Sport slijedi poen-format bodovanja i može se igrati na raznim površinama: beton, pijesak i akrila; u zatvorenom ili otvorenom prostoru, a u BiH se prvi put zaigrao i još uvijek se igra na snijegu.

Što se tiče ostalih pravila, Teqvoly kao sport dozvoljava igračima maksimalno tri dodira, kao što je to slučaj u odbojci, a lopta se nakon toga mora prebaciti na protivničku polovicu, odnosno zakrivljenu površinu na drugoj strani.

Jedno od ključnih pravila jeste da se ne dozvoljava fizički kontakt između igrača i stola, čime je rizik od povreda minimalan.