PreporukaTemeDamir Đuljić Delić: Sitnice - Mehanizam nastanka govneta

Damir Đuljić Delić: Sitnice – Mehanizam nastanka govneta

Neće vam niko, ni tokom školovanja ni tokom života bez školovanja, objasniti kako nastaje govno. Dakako, proces je otprilike poznat, ali mi zapravo znamo samo šta je govno i kako izgleda onda kad ISPADNE. Mi svjedočimo ispadanju govana, ali njihov nastanak se dešava spontano.

Ulazni materijal dakle biva nemilosrdno obrađen u složenom mehanizmu koji se zove sistem organa za varenje. U tom procesu, sve ono što je lijepo ili može-biti korisno – biva iskorišteno, obrađeno, a izlazni proizvod je gore navedena materija specifičnog i uglavnom lako prepoznatljivog oblika.

Zašto nam je to jutros važno?

Mehanizam je sljedeći: zdrav materijal ulazi u složen sistem kojemu taj materijal ne može ništa, a koji tom materijalu može svašta, i mnoštvom ispreplitanih aktivnosti koje se dešavaju spontano, nevidljivo i brzo, završava na rubu izlaza. Više ne liči na sebe. Prepustio se strašnom želucu, nemilosrdnom pankreasu, dugom kanalu crijevne flore i faunei drugim drugaricama i drugovima. Završio je kao govno.

E šta je sad govno? Govno je ništa. U njemu jadnom više nema onoga što je bio na ulazu, a taj golemi mehanizam je njegov mladalački zanos iskoristio za izgradnu sopstvene energije. Pa ju je rasporedio: nešto potrošio odmah, nešto izbacio bez detaljne obrade, a nešto metnuo u nadguznjake, zlu ne trebalo.

Zašto nam je to važno?

Zato što tako kako nastaje govno, tako nastaje i nacionalizam.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE