Home Zanimljivosti Curiosity rover otkrio slanu vodu na Marsu

Curiosity rover otkrio slanu vodu na Marsu

0
Curiosity rover otkrio slanu vodu na Marsu

Naučnici su otkrili prisutnost hemijske tvari u tlu Marsa koja apsorbuje vodenu paru iz atmosfere i zadržava je u obliku slane tekućine čak i kada temperatura padne ispod ključne tačke zaleđivanja.

Iako se tekuća voda smatra ključnom za život i samim time povezuje s postojanjem oblika života na nekom mjestu, naučnici su rekli kako nisu našli nikakve tragove postojanja mikroorganizama na Marsu jer je kosmičko zračenje prejako na površini da bi preživjeli živući organizmi.

Upozorili su sve buduće članove svemirskih misija na ovoj planeti da uzmu u obzir slanu vodu i poduzmu potrebne mjere jer bi upravo sol mogla “izgristi” strukture koje se izgrade na površini.

Do sada je prikupljen veliki broj dokaza da se na Marsu nekada nalazio značajan broj rijeka i jezera prije stotine miliona godina, ali većina ih je isparila ili nestala, ostavljajući za sobom smrznutu i neplodnu zemlju na planeti. Naučnici tvrde kako je na Marsu nekada bilo sedam puta više vode, ali da je on nestala kada je Crvena planeta izgubila magnetno polje.

“Otkrili smo kalcijev perhlorat u soli koji apsorbuje vodenu paru iz atmosfere. Naša mjerenja su pokazala da ova stanja postoje noću i nakon svanuća zimi. Kada padne noć, dio vode ispari u atmosferu i kondenzuje se na površini planete kao mraz, ali kalcijev perhlorat formira otopinu soli s vodom tako da ostaje u tekućem stanju”, rekao je Morten Madsen s Niels Bohr instituta.

(geek.hr)

Komentari

komentara