NaslovnicaBiHCrnadak: Kont...

Crnadak: Kontinuirano upućujemo prigovore CIK-u o izbornoj krađi

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak izjavio je da borba protiv izborne krađe ide u dva pravca, pri čemu je prvi da je formiran pravni tim koji kontinuirano upućuje prigovore Centralnoj izbornoj komisiji BiH na osnovu dokaza o izbornoj krađi.

– Uputili smo zahtjev za ponovno brojanje glasova i ponavljanje izbora za nivo predsjednika Republike Srpske. Rokovi za to počinju da teku nakon proglašenja rezultata, ali mi smo morali već sada ukazati na brojne neregularnosti i uputiti svoje zahtjeve, budući da je potreban relevantan uzorak na osnovu kojeg se može dokazati da je bilo nepravilnosti koji je mogao uticati na konačne rezultate izbora, što bi dovelo do ponovnog brojanja i ponavljanja izbora, a mi prigovore i dokaze svakodnevno prikupljamo – rekao je Crnadak.

Kaže da je drugi vid borbe protest, Ustavom zagarantovano pravo za iskazivanje nezadovoljstva.

– Nakon protesta koji je održan u četvrtak, ponovo ćemo se okupiti u nedjelju – najavio je Crnadak.

On ističe da je cilj izboriti se i da naredni izborni ciklusi ne budu ugroženi kao ovaj.

– Naša pravna borba ne ide samo u pravcu prigovora CIK-u BiH, nego ćemo podnijeti i krivične prijave protiv onih koji su učestvovali u prekrajanju izborne volje. Podsjetiću da je za krivično djelo izborne krađe predviđena zatvorska kazna od tri godine zatvora. Cilj nam je da nikada niko više ne pomisli da se igra voljom naroda – poručio je Crnadak, saopćeno je iz PDP-a.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.