BiHLokalni izbori 2024CIKBiH raspisao za 6. oktobar Lokalne izbore 2024. godine

CIKBiH raspisao za 6. oktobar Lokalne izbore 2024. godine

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2024. godine, koji bi trebali biti održani 6. oktobra.

Izbori se raspisuju za 58 općinskih vijeća u Federaciji BiH, 53 skupštine opštine u RS, 111 načelnika općina u BiH, 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, 10 skupština gradova u RS, 32 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta.

CIK BiH je usvojio i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine.

Usvojena je i Odluka o zaključivanju Centralnog biračkog spiska na dan 7. maj u ponoć. Prema stanju na taj dan ukupan broj birača koji je upisan u Centralni birački spisak je 3.406.088.

Članovi CIK-a BiH su donijeli i Zaključak o utvrđivanju tehničkog prečišćenog teksta Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Kako je rečeno, visoki predstavnik u BiH je u martu ove godine donio Odluku kojom je donio Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje su bile prilično obimne i zahtjevne.

– Da bi se lakše snalazili u čitanju i tumačenju odredbi Izbornog zakona bilo je nužno da se te odredbe inkorporiraju u već postojeći tekst Izbornog zakona – navedeno je.

Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić je kazala da će ovo sigurno pomoći, napomenuvši da je Izborni zakon BiH do sada pretrpio 25 izmjena i dopuna i tri tehničke ispravke.

– Jako je teško u masi tih izmjena i dopuna od 2001. godine služiti se Izbornim zakonom, u situaciji kada nikada nismo dobili zvanični prečišćen tekst koji bi bio usvojen u Parlamentarnoj skupštini – navela je ona.

U 13.00 sati bit će održana i pres-konferencija CIK-a BiH koja će biti posvećena raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2024. godine.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE