BiHLokalni izbori 2024Ako se po jutru dan poznaje ovo će biti najdosadniji lokalni izbori...

Ako se po jutru dan poznaje ovo će biti najdosadniji lokalni izbori u Visokom do sada

Prije četiri godine predizborna kampanja u Visokom za lokalne izbore je započela čak još i u oktobru 2019.godine. Uveliko se mnogo toga znalo posebno u utrci za mjesto gradonačelnika / gradonačelnice. U javnom prostoru se pričalo, diskutovalo na propuste, dobre poteze, laži, prevare (neke opravdane neke ne), talove, pozivalo se na Gospodara, citirali ajeti i hadisi, potencijalno biračko tijelo se dijelilo na ljubičaste, zelene, crvene, mačiće …

Četiri godine kasnije visočka politička svijest je potpuno anestezirana, a i to nekome odgovara.

Recimo SDA koja vlada u Visokom se ponaša potpuno dominantno, rukovodi svim bitnim procesima i nema nikakvu opoziciju. I ono malo što je bilo na prošloj sjednici Gradskog vijeća je kapitulirala jednoglasnim usvajanjem izvještaja rada ovog saziva vlasti u proteklom periodu. Međutim takvo podcjenjivačko ponašanje može itekako biti i opasno. Sportskim žargonom pojašnjeno prošle godine u mjesecu decembru je “velika” Barcelona dočekala “malu” Gironu, potcjenila je i na kraju je uslijedio veliki šok za favorite koji su prije utakmice upisali pobjedu i bodove, rezultat je glasio 2:4 za najprijatnije iznenađenje prvenstva “malu” Gironu što će, ispostavit će se, “veliku” FC Barcelonu koštat titule.

Kada smo kod nominalno jedine opozicije visočkog SDP-a koji ima tri vijećnika, oni su u početku od Kantona do Gradske organizacije prvo bili taoci i izvršioci radova nametljivog NiP-a koji se nametnuo kao lider baš kao i prije dvije godine kada su ponizili kompletnu partiju tako što je njihov kandidat za bošnjačkog člana predsjedništva Denis Bečirović ugošćen u prostorijama NiP-a, a na predizborni skup u Gradsko kino ga je dovela i uvela bivša gradonačelnica Amra Babić čime je poslala jasnu poruku svima o tome ko se pita jer Bečirović tog dana nikako nije ni posjetio prostorije matične partije. Predsjednik GO SDP Visoko Belmin Zukan zadovoljio se mandatom u Federalnom parlamentu, odličnim profesionaliziranim odnosom koji sa sobom nosi još bolju platu iako je u izbornoj jedinici šest dobio manje glasova od Meldine Ugarak (SBB) i Almira Ljeskovice (SDA), ali zbog naopakog izbornog zakona mandat ne osvaja onaj koji dobija najviše glasova. Gradski odbor SDP uveliko poprima izgled familijarne stranke na čijim sastancima se beskonačno i predosadno diskutuje o JKP Visoko kao da je to jedini problem u Visokom. Bezidejni su i nadaju se da će Adnan Delić iz sebi znanih razloga preuzeti kandidaturu za gradonačelnika ne zato što misle da može pobijediti Mirzu Ganića nego zato da odgovornost ne bi morao preuzeti neko od drugova koji puno više vole pametovat nego nešto korisno za Visoko i SDP raditi.

Bez obzira što ne participiraju u ovom sazivu Gradskog vijeća i što su svi ljubičasti “Amroljubci” napustili taj interesno-besmisleni potonuli brod i odmah nakon poraza prije četiri godine potražili svoje mjesto pod skutama SDA u javnom sektoru a zauzvrat glasaju na sjednicama kako im se kaže, NiP-ovska gerila jedina, istina slabašno nakon što im je FUP i tužbe za klevete i uvrede suzio krug djelovanja putem lažnih Facebook profila, opoziciono djeluje i oponira vladajućoj većini. Imaju tog predsjednika koji se ništa ne pita ali po vlastitom ubjeđenju je bitan i puno mu je pametnije da sluša šta mu suflira ona koja razumije ove političke igre i mudro sondira teren te osluškuje javnost praveći procjenu šta gubi a šta dobija novom kandidaturom odnosno eventualnim novim porazom. Iako najpametnije što mogu uraditi u borbi za neki mandat u budućem sazivu Gradskog vijeća je da u prvi plan gurnu Farisa Lemeša koji nije isprofanisan i koji uživa potrebni ugled za neki rezultat, suprotno gore pomenutim potrošenim, dosadnim i izlizanim kadrovima kojima je NiP zadnje utočište od SDA gdje su počeli pa preko svih ostalih stranaka u kojima su se tražili i nikad nisu dovoljno pronašli.

Demokratska Fronta je fenomen koji nikad nema nikakvu kampanju u Visokom a redovno osvaja značajan broj glasova vjerovatno na ime Željka Komšića koji uživa povjerenje u Visokom, a eto nikad to nije znao adekvatno uzvratiti nekom ozbiljnom zvaničnom posjetom i obilaskom grada. Na prošlim lokalnim izborima sa nekim mizernim brojem glasova DF je osvojio jedan mandat, ali dvije godine kasnije na Opštim izborima bez bilo kakve kampanje dobili su značajne glasove koji su Visokom dali ministricu finansija u Vladi ZDK (Dženana Čišija). Danas GO DF Visoko izgleda za razliku od prethodnih godina kao ozbiljna politička organizacija, prisutna svojim aktivnostima u medijima na čelu sa predsjednikom Gradske organizacije Bajrom Fejzićem.

U međuvremenu sa političke scene na lokalnom nivou GO NES je promijenio agregatno stanje i pretvorio se sa većinom resursa i članovima stranke u “”Snagu Naroda” koju je osnovao medijski na državnom nivou opšteprisutni Ramo Isak. Za prvog predsjednika GO Snage Naroda Visoko izabran je Dario Pekić dok je njegov sin Nikola Pekić ostao na poziciji predsjedavajućeg Gradskog vijeća Visoko. Naš izvor tvrdi da nije isključeno da kao i prije četiri godine tadašnji ministar MUP-ZDK, a današnji savjetnik Rame Isaka u FUP-u, Dario Pekić, ponovo uđe u kampanju i borbu za gradonačelnika Visokog.

Predsjednik Eldin Ganić oživljava i priprema GO SBiH za predstojeće izbore. Društvenim angažmanom prisutan je u javnosti i medijima. Bio je kratko dijelom priče o tzv. “Udruženoj opoziciji” koja se trebala ujedinjena sa kandidatom Adnanom Delićem suprostaviti aktuelnom gradonačelniku na narednim izborima ali prije nego je i zauzeo stav o toj ideji sam projekat se raspao u nedostatku iskrenosti kao i ničim argumetovane potrebe i želje GO NiP-a da rukovodi procesima nasuprot puno jačem SDP-u koji to sasvim logično nije dozvolio.

U ove četiri godine sa političke scene u Visokom je nestao SBB, predsjednik te stranke i dopredsjedavajući Gradskog vijeća Visoko Vahid Ramić prvo je osvojio mandat na Opštim izborima u Skupštini ZDK, zatim pristupio GO SDA Visoko i za sobom povukao i stranačku saputnicu Nevzetu Begić koja je osim mandata u Vijeću postala dopredsjedavajuća i također pristupila GO SDA Visoko.

Opšti je dojam nekog letargičnog predizbornog ambijenta u političkom Visokom. Glavni akteri i oni koje bi interesno lokalni izbori itekako trebalo najviše da zanimaju Visoko tretiraju kao bankomat i od Visokog samo uzimaju ukucavajući pin kod kako bi trošili izvan Visokog. U nakaradnom pravilu utemeljenom još davno zauzvrat mu ništa ne vraćaju i imaju taj kod suspenzije osjećaja za društvenu odgovornost. Ubjeđeni u potvrdu postojećeg političkog stanja i na narednim izborima, samodopadno i ljubomorno čuvajući svoja stečena tranzicijska bogatstva i interese nerijetko oplođene tenderima i javnim nabavkama poreznim novcem svih nas uz prateće nekretnine, skupa auta i ostala hedonistička kurčenja koja sa sobom nose ta neiskrena interesna “prijateljstva”, zasljepljeni postojećim stanjem i političkim diletantizmom zaboravljaju da i nekakva “mala” FC Girona s početka priče usred Barcelone na “Camp Nou” može pojebat planove i unaprijed “osvojenu” titulu velike i naizgled nedodirljive FC Barcelone.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE