NaslovnicaSvijetBelgijski gra...

Belgijski grad Genk zatvara sve kladionice, navodeći rizik od siromaštva i mentalnih problema

Prije nekoliko godina u Genku je bilo deset kladionica. Ali u decembru će posljednja biti zatvorena, izvještava u utorak VRT NWS.

– Klađenje uzrokuje da ljudi padaju u siromaštvo i upadaju u velike dugove. I može uzrokovati psihološke i socijalne probleme – objasnio je gradonačelnik Wim Dries, prenosi belgijska novinska agencija Belga.

Gradovi i općine u Flandriji moraju izdati vlastite dozvole za kockanje, a Genk je odlučio da je ne izdaje. Grad može zakonski odbiti saradnju na osnovu blizine objekata za mlade i vjerskih službi, što je slučaj u cijelom Genku, navodi Dries.

Kockanje je i dalje moguće na drugim mjestima, kao što su kiosci ili barovi. Grad će provoditi redovne kontrole na ovim mjestima. Kazina u Genku će također nastaviti postojati, jer im licence ističu tek za četiri do pet godina.

Vlasnik Betcentra Seydi Tekin, koji je bio primoran da zatvori tri kladionice u Genku, strahuje da će se kockari pridružiti ilegalnom krugu. Kao razlog protiv odluke grada navodi i dostupnost kockanja na pametnim telefonima.

– Hoće li gradonačelnik svima da oduzme i mobilne telefone? – upitao je on.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.