ZDKKultura'Avanture malog Zvjezdana' prva je dječija premijerna predstava na sceni BNP-a Zenica

‘Avanture malog Zvjezdana’ prva je dječija premijerna predstava na sceni BNP-a Zenica

Bosansko narodno pozorište Zenica sutra će premijerno izvesti predstavu za djecu “Avanture malog Zvjezdana“, koju je prema tekstu Ludvíka Středa režirao Željko Milošević.

Predstavu je producirala Dječija, omladinska i lutkarska scena BNP-a, a premijerna izvedba zakazana je za 19 sati, a tim je povodom danas održana i pres-konferencija  u BNP-u Zenica. Prva repriza zakazana je već za subotu, 4. marta u 11 sati.

Uloga zvjezdanog dječaka Zvjezdana povjerena je Anđeli Ilić, koja je napomenula kako je ovo njena druga saradnja s ovim redateljem iz Trebinja.

-Ovog puta glumim malog Zvjezdana – zvijezdu padalicu, koji sa neba dolazi na zemlju. On prolazi kroz razne zemlje, pri tome se zaljubljuje i odvodi svoju ljubav na nebo. Mislim da smo napravili veselu i zanimljivu predstavu, u kojoj će, siguran sam, pored mališana, uživati i roditelji – naglasila je Ilić.

Reditelj Milošević istakao je kako je u procesu rada imao dobru saradnju sa zeničkim ansamblom te da mu je “veliko zadovoljstvo što je ponovo u Zenici i BNP-u” te što je imao priliku surađivati s mlađim glumcima.

-Predstava je o ljudskim vrlinama. Pored toga što je zabavna i ima lijepih komičnih momenata, najvažnija nota je ona edukativna. Djecu učimo lijepim stvarima koje se stiču, razvijaju se, kao nagradu za to, dobivaju ljubav i prijateljstvo – naglasio je Milošević, koji je dodao kako je u svemu najvažnije da djeca uživaju u predstavi.

Umjetnička direktorica BNP-a Lajka Kaikčija istakla je kako se radi o prvoj ovosezonskoj premijeri za djecu te se nada da će se dugo zadržati na repertoaru, jer su glumci, reditelji i kompletna ekipa dali svoj maksimum te su uradili zanimljivu i kvalitetnu predstavu za djecu stariju od tri godine. Predstava traje 45 minuta, a izvodi se na Velikoj sceni.

Osim Anđele Ilić, u predstavi glume i Lana Zablocki, Adna Kaknjo i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju je uradila Nedžma Čizmo, a scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE