Amela Jusufović: Sajam “ Jesen u Visokom “- bogata bašta domaćih proizvoda nastavlja tradiciju obilježavanja

U mnoštvu negativnih stvari koje nam je pandemija Covid- 19 donijela, ipak imala je djelimično pozitivan učinak na dvije oblasti, a to su: poljoprivreda i domaći turizam. Podigla nam je svijest o značaju zelenih polja, poljoprivrednih površina i domaće proizvodnje. Tako da i oni koji su bili potpuno odustali i zapostavili ovu djelatnost, ponovo je aktivirali, svjesni značaja domaće bašte. Usljed ograničavanja turističkih putovanja, intenzivirala su se putovanja unutar zemlje, te smo bolje upoznali njene turističke bisere i bogatstvo. Postepeno se “ budimo “ i to sporo u samom shvaćanju turizma i očigledno je da će nam biti potrebno mnogo vremena da shvatimo da turizam nije ništa “ novo “, nego djelatnost budućnosti, oblast koja može utjecati samo pozitivno na ekonomiju jedne lokalne zajednice i države u cjelini.

Izložbeno- prodajni sajam “ Jesen u Visokom “ – korpa raznovrsnih domaćih proizvoda, nakon dvije godine stagnacije, ponovo oživljava početkom sljedeće sedmice. Bili ljubitelji ili ne masovnijeg okupljanja, moramo priznati da nam je nedostajala sajamska atmosfera, kako kupcima, tako i izlagačima. Sajam bilježi dugogodišnju tradiciju obilježavanja, te od svojih prvih početaka, koji sežu od 2004. godine uslovno je rastao, proširivao se, postajao raznovrsniji i moderniji. Da su tradicionalni zanati, trgovina i kultura povezani i da se međusobno prožimaju primjer je i ovaj vid manifestacije. Upravo su mesoprerađivači, koji njeguju tradicionalnu proizvodnju suhog mesa, bili pokretači i organizatori manifestacije, na kojoj se prevashodno prezentovalo visočko suho meso i visočka sudžuka. Koncept takvog sajma bio je preteča organizovanju Izložbeno- prodajnog sajma poljoprivredno- prehrambenih proizvoda “ Jesen u Visokom “.

Sajam je iz godine u godinu rastao i po broju izlagača i po asortimanu i raznovrsnosti proizvoda. Od početnih 30 izlagača taj broj se gotovo pa udvostručio, a ponuda je sve raznovrsnija i atraktivnija. Ovo je prilika da Visoko ponovo bude centar društvenih dešavanja, centar trgovine i kulture. Sajam ima i turističku notu, promoviše grad Visoko, domaću gastronomsku ponudu, lokalne proizvode, upotpunjen je i ostalim sadržajima. To su dani kada su proizvođači istovremeno i trgovci i izlagači, ponosno promovišući svoje proizvode, kao i područje iz kojeg dolaze. Dani razmjene iskustava i znanja, uspostavljanja poslovnih veza različitih subjekata i međusobnog uvažavanja. I da, Visočka pečenica, visočki brend, ovaj put krasit će sajamske pultove, ali ne samo kao prehrambeni proizvod, nego kao i jedini visočki geografski zaštićeni proizvod sa posebnom oznakom. Tradicija, kulturno naslijeđe, poseban način proizvodnje, običaji i umijeće, pretočeni u ukusan, mirisan i prepoznatljiv komad mesa, gastronomski užitak- visočku deliciju. Oznaka geografskog porijekla je izuzetno važna, doprinosi zaštiti identiteta i porijekla proizvoda, prepoznatljivosti u zemlji i inostranstvu, promociji i plasiranju kako proizvoda, tako i mjesta proizvodnje. Grad Visoko ima još proizvoda koje baštini i kulturoloških fenomena, koji bi se mogli pridružiti ovoj vrsti nacionalne zaštite, kao i Listi nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine. I upravo su ovakvi događaji prilika da promovišemo takve proizvode, koji imaju iza sebe i historiju i tradiciju i porijeklo, prilika da listu potencijalnih visočkih brendova pokažemo i lokalnom stanovništvu i gostima i prezentujemo kroz različite promotivne aktivnosti.

Upoznajući se sa programom ovogodišnjeg sajma, može se primjetiti jedna inovativnost. U sklopu edukativnog programa, prvi put se tematski povezuje hrana i turizam, a predavanje će se održati na temu: “ Sigurna i kvalitetna hrana, put ka uspješnom turizmu “. Gasto turizam, agroturizam, ruralni turizam, ekoturizam, sve su to oblici kroz koje se prožimaju termini: lokalni proizvođač, autentičnost domaće hrane, lokalna kuhinja, tradicionalna proizvodnja, seosko domaćinstvo, ruralno okruženje, konekcija prizvođač- turista, potencijal koji ne bismo trebali zanemarivati i kojeg trebamo afirmisati.

Obzirom na širok dijapazon mogućnosti koje nam grad Visoko pruža i vrijednosti kojima raspolažemo, uz malo kreativnosti i volje, mogli bismo cijelu kalendarsku godinu ispuniti dešavanjima, sa tematskim događajima i različitim sadržajima. U toj šarenolikoj visočkoj bašti očekujemo istinski doživljaj jeseni, preplavljene raznolikim bojama, ispunjenu mirisima i okusima bogate visočke plate, istinski mozaik svježih i kvalitetnih domaćih proizvoda, te ljubazan odnos i gostoljubivost domaćina… I sve je ovo poziv za dolazak.

Zahvalimo organizatorima tako što ćemo doći i uveličati ovaj događaj, iskažimo poštovanje izlagačima i lokalnim proizvođačima tako što ćemo konzumirati i u skladu naših mogućnosti kupiti neke od proizvoda, jer na taj način podržavamo jedni druge, jačamo lokalnu zajednicu i kreiramo pozitivno životno okruženje.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.