NaslovnicaZDKAmbasada SAD-...

Ambasada SAD-a i Vlada ZDK-a potpisali memorandum o saradnji u borbi protiv korupcije

Direktor Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona (INL) Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu Stephen Glaser i vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić potpisali su danas Memorandum o razumijevanju o saradnji u borbi protiv korupcije između Ambasade SAD-a i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Glaser je rekao da je ovo veoma važan dan za INL, Ambasadu SAD-a i Vladu ZDK-a.

– Zahvaljujući ovom sporazumu mi ćemo ispred Ambasade SAD-a nastaviti sa saradnjom kao što radimo sa ostatkom BiH. U ime Ambasade SAD-a želim da čestitam i zahvalim Vladi ZDK-a – rekao je Glaser.

Šef Tima Vlade ZDK-a za prevenciju i borbu protiv korupcije Dževad Fejzić rekao je da će se saradnja zasnivati na kontinuiranoj tehničkoj podršci, ali i monitoringu procesa na borbi protiv korupcije u ovom kantonu od strane Ambasade SAD-a.

Naglasio je da je strateški cilj i opredjeljenje Vlade profesionalizacija Tima za borbu protiv korupcije, po uzoru na organizaciju ovog tijela u Kantonu Sarajevo. Tim Vlade ZDK-a trenutno djeluje pri Sektoru za borbu protiv korupcije Ministarstva za pravosuđe i upravu ZDK-a.

Fejzić se zahvalio Ambasadi SAD-a što je prepoznala Vladu ZDK-a i Tim za prevenciju i borbu protiv korupcije kao strateške partnere na prevenciji i borbi protiv korupcije.

– Ovo je još jedna potvrda rada Tima za prevenciju i borbu protiv korupcije ZDK-a u samim nastojanjima da se prvenstveno istakne prevencija, a kroz prevenciju i sama borba protiv korupcije – rekao je Fejzić.

Naveo je da je Tim u prethodnom periodu proveo niz aktivnosti i pokrenuo niz procesa, koji će unaprijediti oblast prevencije i borbe protiv korupcije, po čemu se ovaj kanton pozicionirao na prvo mjesto u BiH. Planiran je niz aktivnosti Tima koji su sadržani u Programu rada Vlade ZDK, čime će biti obavezujuće za sve organe uprave.

Podsjetio je da je Tim proveo sveobuhvatnu reviziju diploma zaposlenih u javnom sektoru ovog kantona, a u narednom periodu planirano je donošenje nove Strategije i Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv korupcije u ZDK, kao i niz drugih mjera koji će u potpunosti smanjiti rizike na pojavu svih oblika korupcije.

 

Visoko.co.ba/Press služba ZDK

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.