Jedna od ovogodišnjih studija pokazala je da ljudi koji redovno konzumiraju avocado imaju znatno viši nivo vlakana, vitamin E i K, magnezijuma i kalijuma.
Jedenje hrane koja je bogata dobrim mastima pomaže varenju i usporava ubrzano pražnjenje stomaka, zbog čega duže osećamo sitost. Avokado, koji po plodu u prosjeku sadrži 22 grama dobrih masti (najviše mononezasićenih masti koje su odlične za naše srce), odlično se uklapa u tu sliku.
U nedavnoj studiji volonteri su ocenjivali svoj osećaj zadovoljstva, sitosti i gladi nakon obroka bez, a potom u drugom krugu nakon istog obroka sa avokadom. Samo pola avokada koje je dodato obroku značajno je povećalo osećaj sitosti koji je trajao narednih nekoliko sati.
Iako mnogi ljudi pri pomenu masti izjednačavaju iste sa viškom kilograma, istina je da određene masti zapravo mogu biti odlični saveznici u borbi protiv gojaznosti. To su upravo one masti biljnog porekla kojih ima dosta u avokadu, a koje se u našem organizmu ponašaju kao antioksidanti i rešavaju problem crijevnog zapaljenja.
Mononezasićene masti kojima je avokado bogat smanjuju nivo lošeg holesterola (LDL) i povećavaju nivo dobrog (HDL). Taj dvostruki efekat smanjuje rizik od srčanih oboljenja koji se nalazi pri vrhu liste najvećih zdravstvenih ubica, pokazalo je istraživanje sprovedeno na UCLA-u.
Studija koju je sproveo državni Univerzitet u Ohaju pokazala je da avokado kao dodatak jelima može biti vrhunski antioksidant. Ispitanici u ovoj studiji dodavali su salatama i sosevima tokom jela do dvije i po kašičice avokada, unoseći u svoj organizam tako osam puta više alfa-karotena i trinaest puta više beta-karotena, koji su odlični u borbi protiv kancera i srčanih oboljenja.
Osim toga, avokado je i izvor kalijuma koji reguliše krvni pritisak ponašajući se kao prirodni diuretik.
Iako se najčešće konzumira kao glavni sastojak gvakamolija, priloga kojim se ponosi meksička kuhinja. Avokado se može dodati i brojnim slatkim napicima, šejkovima i kolačima. U pojedinim receptima preporučuje se i upotreba avokada umesto putera prilikom pečenja.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.