ZanimljivostiZdrave namirnice koje ipak mogu negativno utjecati na mršavljenje

Zdrave namirnice koje ipak mogu negativno utjecati na mršavljenje

Iako su veoma zdrave za organizam, pojedine namirnice mogu upropastiti vaš plan za mršavljenje.

Smoothie može izgledati idealno zahvaljujući voći ili povrću koje se nalazi u njemu, no također može sadržavati veću količinu skrivenog šećera kojim se u organizam unose dodatne kalorije.

Jogurt je odličan za probavu, ali mnogi jogurti različitih okusa mogu sadržavati šećer koji je ekstremno destruktivan kada je riječ o ciljevima gubljenja viša kilograma.

Orašasti plodovi su izuzetno zdravi za organizam, bogati su zdravim mastima, ali ako se konzumiraju u prekomjernim količinama, moguće je da će dovesti do povećanja tjelesne težine.

Granola je bogata vlaknima i smatra se fantastičnim doručkom, no ovakve energetski bogate namirnice sadrže ulje i šećer koji vas mogu sabotirati u naporima da se riešite viška kilograma.

Kupovne pakovane kokice također treba izbjegavati. Kokice su same po sebi odličan izvor vlakana, no kupovne kokice koje se pripremaju u mirkovalnoj pećnici se ne preporučuju jer sadrže dodatne masti i konzervanse.

Agava sirup je zdravija alternativa šećeru i medu, ali ipak sadrži mnogo fruktoze koja može dovesti do otpornosti na inzulin i utjecati na metabolizam. U konačnici dolazi do negativnog utjecaja na proces mršavljenja.

Salate su ukusne i zdrave, ali restoranske obično imaju neke preljeve s kojima treba biti oprezan jer mogu dovesti do povećanja tjelesne težine.

Avokado je izuzetno zdrav za tijelo, ali treba imati na umu da je bogat zdravim mastima koje, ukoliko se unose u organizam prekomjerno, mogu rezultirati povećanjem težine.

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE