Lokalne TemeNegativno VisokoVisočka šuma se sječe, a ne pošumljava

Visočka šuma se sječe, a ne pošumljava

U posljednje tri godine na području grada Visokog pošumljeno je svega 25 hektara šume iako je zakonom predviđeno pošumljavanje 60 hektara godišnje, odnosno 180 hektara šume za tri godine. Tako je u 2019. godini od obaveznih 60, pošumljeno samo 16 hektara, u 2020. godini svega jedan, dok je u 2021. godini pošumljeno osam hektara šume.

Godišnji planirani obim šumsko-uzgojnih radova, odnosno samo pošumljavanje definisano je Šumskoprivrednom osnovom i ono je obavezno. Trenutno važeća Šumskoprivredna osnova za područje kojim gospodari Šumarija Visoko izrađena je za period od 1. januara 2013. do 31. decembra 2022. i njome je planirano pošumljavanje oko 600 hektara za taj desetogodišnji period, dok je do sada pošumljeno svega 149 hektara.

U Zakonu o šumama Ze-Do kantona (Službene novine Ze-Do Kantona broj 8/13), Član 6, Stav 1 stoji: “Šumama na području jednog šumsko-privrednog područja gospodari se po odredbama šumsko-privredne osnove, privremenog godišnjeg plana gospodarenja, godišnjeg plana gospodarenja i projekta za izvođenje radova u šumarstvu. Šumsko-privredna osnova izrađuje se za period od deset godina i njene odredbe su obavezujuće.”

Foto: Eli Ha

Dok se zakon u kontekstu pošumljavanja u PJ Šumarije Visoko direktno krši, planirani obim sječe koji prema zakonom dozvoljenom i Šumsko-privrednom osnovom planiranom sječivom etatu iznosi oko 15.000 metara kubnih se itekako ispunjava. Na ovaj način se, na štetu visočke šume, milioni maraka uštede, dok se s druge strane šuma sječe, izvozi i prodaje bez da se u nju išta ulaže odnosno vrati.

Kako saznajemo ovim, direktnim kršenjem zakona na području kojim gospodari ŠPD ZDK doo Zavidovići PJ Šumarija Visoko Kantonala ispekcija Zeničko-Dobojskog kantona se nije bavila. S druge strane, Kantonalna uprava za šumarstvo – Odjeljenje Visoko u posljednjih pet godina podnijela je više prekršajnih prijava u ukupnom iznosu od preko 100.000 KM.

Osim kršenja zakona u kontekstu pošumljavanja, u PJ Šumariji Visoko simptomatična je i sistematizacija radnih mjesta. Kako tvrdi naš izvor pripravnički staž su odradila četiri inžinjera šumarstva, sa prebivalištem na području općine Visoko. Međutim, niko od njih nije mogao dobiti zaposlenje, iako je po sistematizaciji radnih mjesta bilo upražnjenih mjesta za inžinjere šumarstva.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE