Kljukuša je tradicionalno bosansko jelo koje u zavisnosti od dijelova države ima različite nazive te se može jesti uz različite dodatke poput mesa, jogurta ili pavlake – ali suština u svakoj verziji ostaje ista, a to je da se zasniva na krompiru.
Recept za ovo jelo pronašli smo na sajtu Coolinarika, a na internetu možete pronaći i brojne videosnimke sa uputama za pripremu.
Mnogi eksperimentišu sa originalnom verzijom koja sadrži samo krompir te služe ovo jelo u kombinaciji sa različitim namazima, mesom i povrćem, ali najčešći prilog je ipak jogurt i kisela pavlaka.
Sastojci:
500 gr krompira, 1 glavica crvenog luka, 5 supenih kašika brašna, 200 ml mlijeka, 50 ml ulja, 2 jaja, 2 čajne kašike soli i 1 čajna kašika bibera.
Priprema:
Krompir ogulite i izrežite na kockice. Luk očistite i isjeckajte što sitnije.
Zatim dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte.
Smjesu je potrebno izliti na nauljenu tepsiju veličine 20 x 40 cm, pa peći 20 minuta na 250 stepeni.
Nakon što tepsiju izvadite iz rerne ostavite nekoliko minuta da se ohladi, pa onda izrežite na kocke.
Prijatno!
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.