BiHPolitikaSBB poručio da će razmisliti o prihvatanju koalicije sa SDA

SBB poručio da će razmisliti o prihvatanju koalicije sa SDA

Koalicija sa SDA na nivou Bosne i Hercegovine je upitna, poručio je sinoć predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Prema riječima predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, za matematičku koaliciju koju želi SDA njegova stranka nije zainteresovana.

– Hoćemo da kažemo da sada SDA, HDZ, DF imaju dovoljno glasova bez SBB-a. Mi ćemo dobro razmisliti da li ćemo prihvatiti ponudu SDA da budem je državni ministar sigurnosti ili neko iz SBB-a. Želim da raščistim odnose sa SDA. Ne želim matematičku koaliciju. Ja treba da budem ministar sigurnosti, ali se prethodno mora postići dogovor o tome šta SDA misli o migrantima – izjavio je Radončić.

Ovo je samo otvaranje normalnih pitanja prilikom uspostave vlasti, poručio je politički analitičar Žarko Papić.

– On je najavio potrebu programskog dogovora oko te koalicije, posebno oko teme migranti. Da li će on iz koalicije izaći ili neće, ne znam. To suštinski ne bi promijenilo većinu ni na jednom od tih nivoa – napominje Papić.

Za mišljenje o ovoj odluci SBB-a pitali smo vladajuće stranke. Postavlja se pitanje iz koje stranke će biti ministar bezbjednosti ako Radončić izađe iz koalicije, ali dobili smo neutralne odgovore.

– SDA je izborni pobjednik kod Bošnjaka i njihovo je pravo da kao pobjednička politička struktura okupi oko sebe one strukture koje žele zajedno sa njima da idu. Vjerujem da će se naći adekvatan odgovor na eventualna razmimoilaženja i vjerujem da je to povezano s kantonalnim i federalnim nivoom – kaže Staša Košarac, član Glavnog odbora SNSD-a.

– Kada je u pitanju federalna i državna razima, nadam se da će se proces voditi istovrememo – kaže generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić.

– Nadajmo se da ćemo za 10-15 dana završiti sve procedure i imati novi saziv Vijeća ministara – izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Stranački odnosi u Federaciji nemaju velikog uticaja na Republiku Srpsku, stava je opozicija.

– Odnosi Radončića i drugih aktera u Federaciji je njihova stvar i kako god se to završi neće imati nekih odraza na RS – kaže potpredsjednik PDP-a Igor Crndak.

– To je povezano i s formiranjem Vlade Federacije i biće vjerovatno ne samo kada je u pitanju ova stranka nego i druge političke organizacije određenih pomjeranja i turbulencija u narednim danima – smatra predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Promjena mišljenja kod političara u BiH je normalna stvar, poručio je predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković. Pitali smo ga da li bi mogao biti narušen odnos u Kantonu Sarajevo ovakvim stavovima.

– Mislim da će oni za stolom pronaći svoje interese i da će se te koalicije na državnom nivou desiti. Kao predsjednik Naroda i pravde nemam ništa protiv da se okušaju u takvoj vrsti avanture koja bi sigurno bila samoubilačka za onoga ko to pokuša – ocjenjuje Konaković.

Iz Stranke demokratske akcije nismo dobili odgovor. Mandatar za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je poznat, međutim, sada su upitne koalicije.

visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE