ZDKSportEkipa Tristo osvojila Juniorsku ligu pobjedom nad Donjom Gračanicom

Ekipa Tristo osvojila Juniorsku ligu pobjedom nad Donjom Gračanicom

Dugo očekivana završnica Juniorske lige je stigla. Utakmicama polufinala, za treće mjesto kao i finalnom utakmicom označena je velika završnica praznika juniorskog futsala u Zenici. Da napomenemo Juniorska liga u futsalu koju organizuje MNK Calp iz Zenice dio je projekta pod nazivom Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH (RHRFP). Projekat podržava Vlada Švicarske, Švicarska agencija za razvoj i saradnju SDC, Svjetska Banka a sprovodi Federalno ministarstvo zdravstva. Lopta je IN, Alkohol NO je naziv implementacije projekta od strane MNK Calp a sve to kroz igru koju volimo – futsal.

Finalni dan je počeo utakmicama polufinala a u prvom susretu su se sastali ekipe Donje Gračanice i Arnauta. Može se slobodno reći da je ova utakmica bila najneizvjesnija u dosadašnjem toku Juniorske lige. Obje ekipe su oprezno ušle u susret a bilo je očigledno da niko nije bio raspoložen da mnogo rizikuje zbog velikog uloga – plasmana u finale. Jedan malo bolje odrađen napad, uhvaćena odbrana na krivoj nozi i Donja Gračanica uspijeva da postigne pogodak. Do kraja susreta gledamo napade ekipe Arnauti koji ipak nisu urodili plodom najviše zbog nestrpljivog pristupa napadu. Vrijeme je proticalo a osim nepreciznih napada ekipe Arnauti i pokojeg kontra napada ekipe Donje Gračanice nismo mogli vidjeti pravu situaciju za postizanje gola. Susret je naposljetku završio rezultatom 1:0 za ekipu Donje Gračanice pa smo tako dobili prvog finalistu Juniorske lige.

U narednom susretu polufinala su se sastali ekipe Imperia i Tristo. Stil igre obje ekipe su obećavale susret sa mnogo golova i naravno da nisu razočarale. Susret je počeo sa pametnom igrom ekipe Imperia koja je zatvorila prolaze u svome prostoru i uspješno «krala» lopte igračima ekipe Tristo. Ta igra je i rezultovala golom koji je doveo ekipu Imperia u vodstvo. U nastavku susreta, ekipa Tristo je strpljivo gradila svoje napade i sve više ugrožavala gol ekipe Imperia. Pogodak za izjednačenje je došao pa su gledaoci mogli da uživaju u napadima koji su se smjenjivali čas na jednu čas na drugu stranu. Nakon odlične akcije ekipa Tristo dolazi u vodstvo, a narednim golom slamaju duh ekipe Imperia. Do kraja susreta je ekipa Tristo postigla još jedan gol za konačan rezultat 1:4 i plasman u finale.

Iako su sve oči uprte na utakmicu finala, ništa manje zanimljiva nije ni utakmica za treće mjesto koju su odigrali ekipe Arnauti i Imperia. Nakon uvodnog ispitivanja snaga u vodstvo kroz uigranu akciju dolazi ekipa Imperia. Dobar dio prvog poluvremena je protekao u tvrdoj igri a pred kraj poluvremena Imperia ipak slama otpor ekipe Arnauti i sa dva postignuta gola dolazi u vodstvo nakon prvog poluvremena od 0:3. U drugom poluvremenu ekipa Arnauti konsoliduje redove i postiže prvi pogodak na putu povratka u utakmicu. Kako se bližio kraj susreta Arnauti su sve više napadali a susret su uveli u neizvjestan završetak još jednim pogotkom. I kada se očekivalo da će Imperia doći do pobjede, Arnauti postižu gol za izjednačenje i vode utakmicu u penale. Tokom regularna tri penala, obje ekipe su uspjele postići samo po dva gola što je odvelo penale u «sudden-death» situaciju. Na kraju je golman ekipe Imperia uspio odbraniti penal i tako donijeti svojoj ekipi treće mjesto.

Nakon velikih uzbuđenja u utakmici za treće mjesto, pred nama je bilo veliko finale. Učesnici, ekipe Donja Gračanica i Tristo su se dugo borile da bi došle u finale pa je bilo za očekivati da će gledaoci prisustvovati velikoj borbi na parketu. Ekipa Tristo je nemilosrdno počela susret pa su brzo postigli dva gola nakon čega je slijedio i jedan gol ekipe Donja Gračanica. Tristo nije prestajao sa napadima pa je sa još tri gola napravio značajniju razliku u prvom poluvremenu a u tom periodu Donja Gračanica je uspjela postići još jedan gol. Drugo poluvrijeme je počelo sa velikom prednošću ekipe Tristo od 2:5 a i u nastavku se slika nije mnogo promijenila. Obje ekipe su postigle još po dva gola za konačnih Donja Gračanica – Tristo 4:7.

Završetkom utakmice smo i dobili osvajača Juniorske Lige – ekipa Tristo, drugo mjesto je zauzela ekipa Donja Gračanica a treće ekipa Imperia.

Tokom dodjele nagrada i priznanja dodijeljena je nagrada za Fair-Play ekipi Vranduk, nagrada za najboljeg golmana je pripala igraču ekipe Imperia Dženan Bahić, a za najboljeg strijelca je proglašen Besim Kolić iz ekipe Tristo.

Zahvaljujemo se svim učesnicima, gledaocima, prijateljima, medijima i ostalim koji su pomogli održavanje Juniorske lige u futsalu i tako obogatili sportski sadržaj u Zenici. Kroz projekat Lopta je IN, Alkohol NO mladi igrači su stekli mnoga znanja i prijatelje a sportsko nadmetanje je istaklo i najbolje što Zenica nudi u futsalu u ovoj kategoriji.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE