ZDKVlada FBiH odobrila 2,58 miliona maraka za doprinose za 161 radnika Krivaje

Vlada FBiH odobrila 2,58 miliona maraka za doprinose za 161 radnika Krivaje

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici održanoj u Mostaru, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, donijela dvije odluka o raspodjeli dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, s ciljem uplate doprinosa za mirovinsko-invalidsko osiguranje za 161 radnika IP Krivaja d.o.o. Zavidovići u stečaju, a koji su stekli uslove za penziju.

Donesena je i odluka za uplatu doprinosa za MIO za 9., 10., 11. i 12. mjesec 2017. godine za 884 radnika Aluminija d.d. Mostar.

Za potrebe radnika IP Krivaja izdvojeno je 2.584.475,16 maraka, a za radnike Aluminija 2.187.423,48 maraka, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vlada je usvojila izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći u Federaciji BiH u 2017. godini i zadužila Federalno ministarstvo financija da ga dostavi Vijeću za državnu pomoć BiH radi sačinjavanja godišnjeg izvještaja o dodijeljenoj državnoj pomoći u BiH, koji će biti upućeno Evropskoj komisiji s ciljem ispunjavanja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ukupnu državnu pomoć čini državna pomoć sektoru industrije i usluga (dostupna cijelom gospodarstvu ili određenim sektorima) uključujući i onu dodijeljenu poljoprivredi. Sudjelovanje državne pomoći u bruto domaćem proizvodu Federacije BiH iznosi oko 1,03 posto.Ova pomoć (bez poljoprivrede) za 2017. godinu iznosi 127.451.487 KM ili 65,16 miliona eura.

Federalna vlada donijela je Odluku o utvrđivanju interesa Federacije BiH za obavljanje usluga željezničkog putničkog i kombiniranog prometa za 2018. godinu, čime se ispunjava zakonska odredba po kojoj Federacija BiH sufinansira željeznički putnički i kombinirani promet po prethodno iskazanom interesu.

Donesena je i Odluka kojom je utvrđeno da je interes Federacije BiH izgradnja dionice autoceste Poprikuše – Nemila na Koridoru Vc, u dužini od 5,4 kilometara. Izgradnja te dionice predviđena je Programom javnih investicija Federacije BiH za period 2018. – 2020. godina, a sredstva za realizaciju projekta osigurat će Autoceste FBiH u skladu sa svojim Planom poslovanja za 2018. godinu.

 

 

 

Visoko.co.ba/Kaportal.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE