SvijetEvropaHolandski mediji odgovorili na Erdoganove optužbe za fašizam

Holandski mediji odgovorili na Erdoganove optužbe za fašizam

Magazin “Dutch Rewiev” je jednostavnim grafičkim prikazom na svom twitter nalogu uporedio nekoliko pokazatelja osnovnih građanskih sloboda u dvjema državama od jula 2016.

Recimo, broj smijenjenih osoba u javnom sektoru dekretima vlade u Turskoj iznosi 128.625, dok je za Holandiju taj broj nula. Zatim, broj pritvorenih osoba u Turskoj je 94.224, a u Holandiji opet nula.

Nula je broj i za svaku narednu kategoriju koja se odnosi na Holandiju, dok je u Turskoj od 15. jula prošle godine zatvoreno 2.099 škola, univerziteta i internata, 7.316 akademika ostalo je bez posla, a 4.070 sudija i tužilaca je otpušteno.

Kada je u pitanju situacija u medijima, naglašeno je da je 149 medijskih kuća zatvoreno, a 162 novinara su uhapšena.

Magazin “Dutch Review” je na kraju poručio “I onda Erdoan Holanđane naziva fašistima i nacistima danas”.

tur-holan

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE