SvijetEvropaEU treba snažnije čuvati svoje interese

EU treba snažnije čuvati svoje interese

Kern se u Beču sastao sa ministrom vanjskih poslova Njemačke Sigmarom Gabrielom.

Austrijski kancelar smatra kako EU treba snažnije čuvati svoje interese, pogotovo nakon što je Donald Trump postao predsjednik SAD-a. Prema njegovim riječima, to je moguće jedino politikom ”rame uz rame”. Podsjetio je kako je Austrija duže od 20 godina članica EU i da su u tom vremenskom periodu promijenjeni problemi i uslovi koji crtaju okvire Unije.

Dodao je kako je potrebno ojačati društvene elemente u Evropi, a da su u okviru toga najvažniji ciljevi zapošljavanje, uspostavljanje drušvene sigurnosti, te borba protiv izbjegavanja plaćanja poreza. Prema njegovim riječima, Austrija želi imati važnu ulogu u ovom procesu.

Gabriel je izjavio kako će Evropa u budućnosti imati jedan, zajednički glas i da se u budućnosti neće čuti glas same Njemačke.

”Spaja nas volja da zaštitimo Evropu, kao kontinent mira i sigurnosti”, kazao je Gabriel.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE