Zvanično / Mandate u Federalnom parlamentu iz naše izborne 6 dobili Zaimović, Memagić, Žilić i Zukan

Na posljednjoj hitnoj sjednici Centralne izborne komisije BiH donesen je Prijedlog Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine. Ovim je CIK BiH ispoštovao rok za utvrđivanje preliminarnih rezultata izbora, koji je isticao u ponoć.

Najviše mandata pripalo je SDA, koja će imati 26 ruku, devet više od SDP-a i koalicije okupljene oko HDZ-a BiH. DF je osvojio 12 mandata, a Lista Povjerenje, odnosno koalicija NiP-a i SPU, sedam mandata. Naša stranka ima jedan manje. NES je osvojio pet mandata, Stranka za BiH četiri, dok je HDZ 1990. osvojio tri mandata. Po mandat su osvojili PDA, BHI-KF, HRS, Hrvatski nacionalni pomak i Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.

Izborna jedinica 6 za Federalni parlament kojoj uz Kakanj, Vareš, Olovo i Brezu pripada i Visoko u Federalni parlament daje četiri delegata. Na proteklim izborima od 33.421 registrovanih glasača pravo glasa je iskoristilo njih 17.576 sa važećim listićima koji su birali između 88 kandidata iz 16 političkih subjekata.

Prema zvaničnim podacima CIK-a dva mandata je dobila SDA, a po jedan DF i SDP. Pa će tako iz naše izborne jedinice među 98 drugih kandidata u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta biti: Mirsad Zaimović (Kakanj) i Đemal Memagić (Olovo) iz SDA, Hajrudin Žilić (Olovo) iz DF-a i Visočanin Belmin Zukan iz SDP-a.

Ovdje je trenutno samo nejasno da li će načelnik Olova prihvatiti mandat i napustiti poziciju načelnika ili će mandat koji je osvojio ustupiti narednom sa liste SDA Almedinu Aliefendiću.

Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.