Lokalne TemeBelmin Zukan: U Visokom konačno počela vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV)

Belmin Zukan: U Visokom konačno počela vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV)

U Visokom je konačno počela vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji je glavni uzročnik raka grlića materice kod žena.

Belmin Zukan, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH i predsjednik SDP Visoko je na svojoj službenoj Facebook stranici objavio da je još u januaru 2022. godine pokrenuo ovu inicijativu.

Visoko se pridružilo borbi protiv raka grlića materice: Počela vakcinacija protiv HPV-a

Nakon toga, kantonalno Ministarstvo zdravstva je preporučilo da se HPV vakcina stavi na listu preporučenih vakcina. U junu 2023. godine, Vlada ZDK je usvojila program HPV imunizacije, a u augustu su odobrena sredstva za njegovu realizaciju.

Nakon svih ovih koraka, prije nekoliko dana je konačno i u Visokom počela vakcinacija protiv HPV-a.

Belmin Zukan je naglasio da je ovo važan korak za prevenciju raka grlića materice, koji je jedan od najsmrtonosnijih oblika raka kod žena. Prema njegovim riječima, čak 90% slučajeva raka grlića materice je izazvano određenim tipovima HPV-a, koji se mogu spriječiti vakcinacijom.

Zastupnik je također podsjetio da su zemlje u okruženju, kao što je Hrvatska, već 10 godina imale ovaj program prevencije dobrovoljnog vakcinisanja djevojčica, a da u Škotskoj od 2008. godine nije bilo nijednog slučaja raka grlića materice među ženama koje su primile HPV vakcinu.

On je pozvao građane da se vakcinišu i čuvaju svoje zdravlje.

N.K. // Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE