NaslovnicaSvijetZvaničnik EU:...

Zvaničnik EU: Cilj samita u Kijevu je da potvrdi status Ukrajine kao kandidata za članstvo

Očekuje se da samit EU-Ukrajina zakazan za 3. februar neće biti “lagan”, dok je njegov cilj da se potvrdi status Ukrajine kao zemlje kandidata za članstvo u EU, izjavio je novinarima u srijedu visoki evropski zvaničnik.

Odnosi s Ukrajinom su prioritet za Bruxelles, a organizacija ovog samita u Kijevu i lično prisustvo tamošnjih predstavnika EU trebalo bi da posluži kao jasna poruka podrške upućena prije svih Ukrajincima, rekao je zvaničnik govoreći pod uslovom da ostane anoniman kako bi obavijestio novinare o dnevnom redu samita, koji se okvirno očekuje u Kijevu.

– Samit bi također trebao poslati poruku Rusiji i drugim zemljama s kojima je EU opširno razgovarala o rezolucijama o različitim temama, posebno o mirovnim inicijativama, u Ujedinjenim nacijama i u drugim forumima – rekao je zvaničnik.

– Dnevni red samita fokusirat će se na pridruživanje Ukrajine EU, reakciju na događaje koji se dešavaju u zemlji, uključujući raspravu o mirovnom planu predsjednika Vladimira Zelenskog, oporavku Ukrajine i globalnoj sigurnosti hrane – naglasio je.

Očekuje se da će učesnici samita dati izjavu o integraciji Ukrajine u EU. Čim Ukrajina ispuni određene preduslove, EU bi bila spremna da donese odluke o daljinjim fazama procesa pridruživanja, saopćio je zvaničnik.

– Evropska komisija je odredila sedam oblasti u kojima Ukrajina treba da provede reforme, a komisija bi na proljeće trebala da revidira rad u vezi sa tim – rekao je zvaničnik.

U razgovoru o pridruživanju Ukrajine EU, učesnici treba da procijene napredak koji je zemlja postigla na ovom putu, i utvrde šta tek treba da se učini, rekao je on.

Na pitanje da li bi se proces pridruživanja Ukrajine EU mogao ubrzati, zvaničnik je odgovorio da će Ukrajina postati članica EU čim ispuni sve kriterije, prenosi Interfax.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.