SvijetAmerikaSAD usvojio zakon o 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

SAD usvojio zakon o 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Gornji dom američkog Kongresa Senat usvojio je sinoć ubedljivom većinom zakon o pomoći od 95 milijardi dolara Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, poslije više mjeseci odlaganja i žustrih rasprava oko toga koliko SAD treba da budu uključene u strane ratove. Dokument sada ide predsjedniku Joe Bidenu na potpisivanje.

Senat je sa 79 prema 18 glsova odobrio četiri zakona koje je Predstavnički dom Kongresa usvojio u subotu, nakon što su republikanski čelnici prošle sedmice naglo promijenili pravac i dopustili glasanje o 95 milijardi dolara većinom vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu i američkim partnerima u Indo-Pacifiku.

Biden, koji je radio sa vođama Kongresa da dobije podršku, rekao je u saopštenju odmah poslije donošenja zakona da će ga potpisati u srijedu i početi proces slanja oružja Ukrajini, u vrijeme kada ruske invazione snage napreduju i kada Kijevu nedostaju vojne zalihe.

“Večeras se dvopartijska većina u Senatu pridružila donjem domu Kongresa da bi odgovorila na poziv istorije u ovom kritičnom trenutku”, rekao je Biden.

Od 95 milijardi dolara, najveći dio od 61 milijarde dolara ide Ukrajini, zatim 26 milijardi dolara kao ratna pomoć Izraelu i humanitarna pomoć građanima Gaze i 8,12 milijardi za suprotstavljanje kineskim prijetnjama u Tajvanu i Indo-Pacifiku.

Američki zvaničnici rekli su da bi jedna milijarda pomoći mogla odmah da bude poslata Ukrajini, dok će ostali dio uslijediti narednih sedmica.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE