Žestoka pića poput viskija ili konjaka, ali i obična voda, imaju preporučeni vijek trajanja unutar kojeg ih je najbolje potrošiti.
Ako je predviđeno za odležavanje, vino često stajanjem postaje bolje. No to nije slučaj s viskijem, koji u boci ne sazrijeva pa može neotvoren trajati neograničeno.
Jednako vrijedi i za srodna pića poput konjaka ili biljnih likera. Ipak, ostavite li ga nakon otvaranja na polici ili u frižideru, izgubit će dobar dio kvalitete u roku od godinu dana, što posebno poznavateljima predstavlja problem.
Nakon otvaranja plastične bočice rok trajanja ima i voda, ali ne toliko zbog tekućine, koliko zbog plastike iz koje štetne tvari nakon nekog vremena mogu “procuriti”. Osim što izazivaju neugodan miris, mogu i narušiti zdravlje.
Nakon otvaranja voda ne smije dugo stajati. Stručnjaci savjetuju da nikad ne pijete vodu koja je prenoćila u čaši ili otvorenoj boci jer se bakterije mogu razmnožiti. To posebno vrijedi za osobe sa slabijim imunitetom, prenosi dnevnik.hr.
Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.