ZanimljivostiKonzumiranje samo jednog alkoholnog pića dnevno može skratiti vaš život

Konzumiranje samo jednog alkoholnog pića dnevno može skratiti vaš život

Konzumiranje samo jednog alkoholnog pića dnevno, bilo da je to krigla piva, čaša vina ili čašica nekog žestokog pića, može skratiti vaš životni vijek za otprilike dva i po mjeseca.

Ljekar Tim Stockwell iz Kanadskog instituta za istraživanje upotrebe supstanci rekao je da bi oni koji piju znatno više alkohola od toga (oko 35 pića sedmično) mogli skratiti svoj životni vijek za čak dvije godine.

“Alkohol je naša omiljena rekreativna ‘droga’. Koristimo ga za užitak i opuštanje, a posljednje što želimo da čujemo je da nanosi štetu. Utješno je misliti da su neka pića dobro za naše zdravlje, ali nažalost, to je zasnovano na lošoj nauci”, izjavio je.

Istakao je kako nijedna količina alkohola nije sigurna. Nedavna istraživanja su pokazala da konzumacija alkohola može povećati rizik od određenih zdravstvenih problema, kao što su rak, bolesti srca, moždani udar, bolest jetre i još mnogo toga, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Iako se dugo vjerovalo da je crno vino dobro za vaše srce u umjerenim količinama, to nije nužno slučaj, jer su neka istraživanja pokazala suprotno.

“Mogućnost da pijete znak je da ste i dalje zdravi, a ne razlog dobrog zdravlja. Postoji mnogo načina na koje ova istraživanja daju lažne rezultate koji se pogrešno tumače pa mislite da je alkohol dobar za vas”, kazao je Stockwell.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE