ZanimljivostiŽivotinje se plaše ljudskog glasa više nego lavova

Životinje se plaše ljudskog glasa više nego lavova

Ljudski glasovi znatno izazivaju znatno veći strah kod životinja sisara nego glas lavova, ustanovljeno je istraživanjem obavljenim u Južnoj Africi.

Naučnici su puštali snimke normalnog ljudskog govora putem zvučnika skrivenih u rupama s vodom u Nacionalnom parku Kruger, a 95 posto životinja se ekstremno uplašilo i brzo pobjeglo. Poređenja radi, snimci rike lavova mnogo manje su uplašili životinje.

Ljudski govor koji su naučnici puštali na zvučnike uključuje lokalne jezike koji se govore u zemlji. Neki slonovi, nakon što su čuli zvukove lavova, pokušali su pronaći izvor zvuka i suočiti se s njim.

Životinje poput antilopa, slonova, žirafa, leoparda i bradavičastih svinja naučile su da je kontakt s ljudima izuzetno opasan, a razlozi su lov, odnosno upotreba oružja i lovačkih pasa kako bi ih uhvatili.

Strah pokazuje globalni obrazac da se životinje plaše ljudi više od bilo kojeg drugog predatora.

Autori istraživanja napominju da ovo predstavlja izazov za područja koja se oslanjaju na turizam povezan s divljim životinjama, jer turisti bez sumnje plaše životinje koje žele vidjeti.

Istraživanje otvara potencijal za zaštitu ranjivih vrsta u ovim ekosistemima. Ljudski zvukovi, kada se koriste adekvatno, mogu pomoći u borbi protiv krivolova.

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE