ZanimljivostiPsi opuštaju ljude i čine ih kreativnijim

Psi opuštaju ljude i čine ih kreativnijim

Psi mogu pomoći ljudima da smanje nivo stresa i poboljšaju sposobnost koncentracije i kreativnosti, sugešu autori nove naučne studija Univerziteta “Konkuk” u Seulu. Koristeći elektroencefalografiju, istraživači su pratili moždanu aktivnost zdravih odraslih osoba dok su bile uključene u različite aktivnosti sa psima – sastajanje, igranje, hranjenje, masiranje, njegovanje, fotografisanje, grljenje i šetanje.

Naučnici su otkrili da različite vrste interakcija imaju i različite efekte na ispitanike.

Igranje, masiranje i njegovanje pasa rezultiralo je povećanjem beta moždanih talasa kod aktera studije, što ukazuje na povećanu koncentraciju bez stresa. U studiji, koju prenose naučni portali, navodi se da je igranje sa psom posebno pozitivno uticalo na koncentraciju.

Šetanje psa značajno je uticalo na opuštanje aktera studije.

“Rezultati pokazuju da bi specifične aktivnosti pasa mogle aktivirati snažnije opuštanje, emocionalnu stabilnost, pažnju, koncentraciju i kreativnost, olakšavajući povećanu moždanu aktivnost”, navode istraživači.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE