NaslovnicaZDKPrivredaZenička firma...

Zenička firma RM-LH uspješna na svjetskom tržištu i u vrijeme pandemije

Zenička kompanija specijalizirana za poslove na industrijskim postrojenjima RM-LH nastavila je uspješno poslovanje i nakon pandemijske 2020. godine u kojoj su, kako bi održali proizvodnju, uposlili dodatna 94 radnika i nastavili pisati pozitivne priče.

RM-LH je kompanija osnovana 1998. godine u Zenici i internacionalna je kompanija koja sarađuje s vodećim proizvođačima industrijskih postrojenja u oblastima hemije, petrohemije, farmaceutske industrije, prehrambene industrije i energetike tako da su njihovi potpisi na postrojenjima širom Evrope, a od nedavno i svijeta nakon projekta u Južnoj Americi.

“Realizirali smo više od 200 projekata, a jedan od većih je i projekt u Južnoj Americi u Francuskoj Gvajani gdje smo radili cjevovode na postrojenju za lansiranje raketa u svemir”, kazali su nam iz RM-LH te dodali da su počeli raditi i poslove na izgradnji kruzera.

Osim što svoje proizvode plasiraju u svijet, u proteklih više od 20 godina usmjereni su na zapošljavanje samo bh. građana koji nakon izgradnje proizvoda širom svijeta rade i njihovu instalaciju i puštanje u pogon. Jedan od takvih projekata je i projekt na izgradnji nuklearnog postrojenja u Finskoj, kao i projekt fabrike bio-dizela u Holandiji gdje su bh. radnici i zenička kompanija ostavili svoj potpis.

“Naš trend je da u Bosnu i Hercegovinu dovodimo projekte kao što je ovaj iz Holandije. Kroz ovaj projekt bude uključeno više od 800 ljudi indirektno i direktno što je prilika za razvoj ne samo nas već i drugih kompanija”, dodaju naši sagovornici.

S obzirom na to da su u posljednje vrijeme prisutni i na lokalnom tržištu fokus im je da prošire i svoje proizvodne pogone. Trenutno se sva proizvodnja odvija u hali od 2.000 metara kvadratnih, a do naredne godine će svoje proizvode praviti u hali od 12.000 metara kvadratnih.

Pandemijska 2020. godina ostavila je traga i na njihovom poslovanju gdje su od planiranih 10 posto pada imali 30-40 posto pada prometa na globalnom nivou. Uz sve ispunjene obaveze prema državi bez pada broja uposlenika izašli su iz 2020. godine s 28 uposlenika više, dok danas imaju 94 uposlenika više nego ku septembru 2020. godine, iako je drugačije predstavljeno u medijima u ranijem periodu nakon Poziva za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći izvoznim društvima u sektoru industrije.

“Mi smo imali jedan planirani trend pada od 10 posto jer smo projekte u Evropi imali pri samom kraju, ali pandemija je utjecala na to da se skrati proces tih projekata. Imali smo jednu predfabrikaciju prije pandemije i uspjeli smo je završiti prije marta i taj projekt nas je zadržao do kraja godine, ali globalno smo pali. U periodu od šest mjeseci smo bili u stand-by radu, a od augusta i septembra smo pokrenuli nove projekte. Projekt u Njemačkoj koji je također kasnio, indirektno je utjecao i na nas, ali smo se stabilizirali. Danas upošljavamo 256 ljudi, što je 94 uposlenika više nego u septembru prošle godine”, kazali su iz uspješne zeničke kompanije.

 

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.