Lokalne TemeZdenko Antović: ''Polazna stanica Visoko'' (FOTO)

Zdenko Antović: ”Polazna stanica Visoko” (FOTO)

Motivisan knjigom Save Pajkića: ”Polazna stanica Visoko”, odlučih da iz Visokog u Sarajevo otputujem vozom i dalje na Ilidžu, tramvajem. Inače, to je za Visočane ”zaboravljena radnja” jer svako hrli automobilom i onda se muči, tamo, naći parking. Ovu mini reportažu posvećujem: Savi Pajkiću, bivšim vozarima iz Visokog u Sarajevo, te visočkim Staničarima.
Kod mnogih će izazvati sjetu, a puno ih će se razočarati ukupnim stanjem na ovoj voznoj relaciji. Usput, dat’ ću neka zapažanja.
1. Karta Visoko-Sarajevo (30 km) košta 3,50 KM (cca 1,70 euro) , a za penzionere 2,50 KM (1,30 euro što je u odnosu na autobusku kartu skoro 3 puta jeftinije… Studenti sa autobuskom mjesečnom kartom imaju ovaj prevoz besplatan.
2. Voz ”talgo” ima 8 spojenih vagona, udoban, čist i skoro sablasno prazan… Na relaciji je bilo oko 50 putnika, ukupno, iz Visokog 11.
Voz drnda i škripi jer je pruga u lošem stanju…
3. Uvedene su neke nove stanice: a) Ilijaš (novi); nema ni nastrešnice), b) Briješće (nema ni nastrešnice)… Ima još nekih zaustavljanja, negdje oko Nebočaja prije Semizovca i još na mjestima gdje valjda ”stoperi” zaustave voz…
4. Stanične zgrade su neuredne, ispred njih parkirani automobili. Najgore stanje je u Visokom jer se odavno ne koristi stara austrougarska zgrada iz 1892, nego neki, arhitektonski katastrofalan objekat…
5. Od Visokog do Sarajeva uz prugu su izgrađeni objekti i kuće, tako da samo jedan dio, cca 2 kilometra, nakon Semizovca, ima nedirnutu prirodu…
6. Tramvajska stanica na Željezničkoj je van funkcije već godinu dana, pa vezu za Ilidžu treba potražiti prolaskom kroz sadašnji ”kampus” (stara kasarna).
7. Tramvaj košta 1,80 KM (0,90,euro).
8. Sve u svemu: komotno, jeftino i preporučljivo…
Zdenko Antović / Visoko.co.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE