Zatvaranje gostujuće izložbe Ismete Sedlovski dvodnevnim radionicama za mlade

Tokom trajanja izložbe ebru slika „Vodeni cvijet“ od 8. do 14. juna, u prostorijama Zavičajnog muzeja u Visokom organizovane su i radionice slikanja na vodi. Voditeljica radionice ebru slikarstva Ismeta Sedlovski je za učenike Franjevačke klasične gimnazije, Medrese „Osman-ef. Redžović“ Veliko Čajno i Gimnazije „Visoko“ demonstrirala tehnike krupnog, češljastog, valovitog i pokapanog stila.

Učenici su imali priliku samostalno slikati na vodi i naučiti neke od tehničkih mogućnosti ebru slikarstva koje nudi beskrajne mogućnosti apstraktnih motiva.

“Ebru umjetnost je umjetnost slikanja na vodi koju u konačnici doživljavamo tek u njenom presliku na papiru. U tehničkom smislu, proces slikanja započinje, odvija se i završava na površini vode. Na površinu se nanose pigmenti i vezivo, te kontrolisanim potezima prskaju, nakapavaju i miješaju ružinim kistom, iglom šila ili štapićem. Nastale kreacije je nemoguće kopirati. Slika nastala na vodi se preslikava na papir i suši. Budući da se slikanje odvija na vodi, ebru tehnika zahtijeva koncentraciju i disciplinu.”

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.