BiHZatražena ostavka ministra Košarca zbog porodičnog nasilja

Zatražena ostavka ministra Košarca zbog porodičnog nasilja

Zastupnici kluba opozicionih stranaka iz RS-a SDS-PDP-Lista za pravdu i red, u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine danas su pokrenuli inicijativu za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca (SNSD) zbog porodičnog nasilja.

U obrazloženju inicijative naveli su da je Sanja Stanković, bivša supruga ministra Košarca, javno svjedočila pred Istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine o porodičnom nasilju njenog muža, korupciji u pravosuđu, kao i odbijanju institucija da je zaštite.

To je, kako su istakli, eklatantan primjer kulture ignorisanja nasilja nad ženama koji sprovode institucije u Bosni i Hercegovini.

“Njena ispovijest budi osnovanu sumnju da ministar Košarac koristi poluge političke moći kako nadležne institucije ne bi reagovale”, naglašava se u pismu.

Poslanici Kluba poslanika SDS-PDP-Liste za pravdu i red su upozorili da je nasilje nad ženama u Bosni i Hercegovini rasprostranjeno i da ne nailazi na adekvatan odgovor institucija i društva.

„U žižu bosanskohercegovačke javnosti taj problem je došao brutalnim i svirepim ubistvima u Gradačcu, čime crna serija, nažalost, nije zaustavljena, već je nastavljena ubistvima žena u Živinicama i Sarajevu“, stoji u pismu.

Navodeći da je u posljednje dvije godine u Bosni i Hercegovini ubijeno više od dvadeset žena, u pismu se ističe da je analiza tih ubistva pokazala da su institucije kojima su se žrtve obraćale “ostale nijeme na njihove vapaje i upozorenja”.

“To je jasan dokaz da je kultura tolerisanja nasilja nad ženama rasprostranjena i da se moraju preduzeti hitne mjere na njenom eliminisanju”, ističe se u pismu.

Zastupnici kluba opozicionih stranaka u Parlamentu Bosne i Hercegovine su naveli da institucije u Bosni i Hercegovini imaju veoma mali kredibilitet kod građana, prije svega zbog slabog integriteta i moralnog kredibiliteta određenog broja ljudi koji ih predstavljaju.

Stoga potpisnici inicijative smatraju da Košarac, zbog povezivanja s porodičnim nasiljem, nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i da vrši funkciju zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE