ZanimljivostiZašto ipak ne biste trebali pretjerivati u konzumiranju voća

Zašto ipak ne biste trebali pretjerivati u konzumiranju voća

Činjenica je da konzumiranje voća ima brojne prednosti, uključujući smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, trebali biste paziti da ne pretjerate.

“Konzumiranje prevelike količine voća može uzrokovati da jedete manje druge hrane, koje sadrže zdrave masti i proteine. Nedostatak nutrijenata može biti jako štetno. Ukoliko odjednom pojedete previše voća, nivo šećera u krvi će se naglo povećati, zbog čega ćete ćete dodatno žudjeti za hranom i tako nastaje problem”, rekla je nutricionistkinja Bonnie Newlin za magatin Eat This, Not That.Voće sadrži ugljikohidrate tako da je ravnoteža ključna. Trebate uzeti u obzir veličinu porcije te voće kombinovati s nekom namirnicom koja je izvor proteina, vlakana ili zdravih masti.

“Ljudi koji imaju probleme s radom crijeva bi trebali razgovarati s ljekarom kako bi on odredio koju vrstu voća će najbolje podnijeti te da li bi trebala postojati bilo kakva organičenja u konzumiranju voća”, dodala je.

Neki vjeruju da je cijeđenje soka bolje od jedenja cijelog voća i povrća jer vaše tijelo može bolje apsorbirati hranjive tvari, a to vašem probavnom sistemu daje odmor od probave vlakana.

Kažu da cijeđenje soka može smanjiti rizik od raka, ojačati imunološki sustav, ukloniti toksine iz tijela, pomoći probavi i pomoći vam da smršavite. Međutim, nema naučnih dokaza da su cijeđeni sokovi zdraviji od soka koji dobijete jedući samo voće ili povrće.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE