SportZabrana nošenja hidžaba za francuske sportiste na Olimpijskim igrama u Parizu

Zabrana nošenja hidžaba za francuske sportiste na Olimpijskim igrama u Parizu

Francuskim sportistima zabranjeno je nošenje marama na Olimpijskim igrama u Parizu koje će se održati 2024. godine.

Francuska ministrica sporta Amelie Oudea-Castera najavila je zabranu na kanalu France 3, gdje je gostovala.

Oudea-Castera je kazala da sportisti u francuskim timovima koji učestvuju na Olimpijskim igrama koje će biti održane u glavnom gradu Parizu od 26. jula do 11. augusta 2024. neće moći nositi hidžab.

Francuska ministrica je kazala da se zalažu za uvođenje strogog “režima sekularizma” u sportu.

Zajednica fudbalera poznata kao “Les Hijabeuses” podnijela je zahtjev Državnom vijeću da ukine ovu zabranu jer Francuski fudbalski savez (FFF) ne dozvoljava nošenje hidžaba od 2016. godine.

Prvi član internog pravilnika FFF-a zabranjuje fudbalerima da tokom utakmica nose odjeću ili simbole koji ukazuju na njihovu vjersku pripadnost.

Federalna.ba / AA / Visoko.co.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE