BiHZa vožnju električnim romobilom po trotoaru kazna od 50 do 250 KM

Za vožnju električnim romobilom po trotoaru kazna od 50 do 250 KM

Zbog sve većeg broja električnih romobila i nepostojanja zakonske regulative, ministar saobraćaja Kantona Sarajeva podnio je inicijativu za regulisanje kretanja ovim prijevoznim sredstvom. Pored upozorenja, policija KS-a uskoro će i novčano kažnjavati vozače električnih romobila koji se kreću trotoarom. Za sve one koji budu činili ovaj prekršaj slijedi kazna od 50 do 250 KM.

Električni romobili postali su jedno od najpopularnijih prijevoznih sredstava. Razlog nije samo novčane naravi nego i praktične, ali u konačnici i ekološke. Porast popularnosti sa sobom nosi i dozu omraženosti. Pješaci, posebno oni sa malom djecom, uglavnom se ne osjećaju sigurno kada se prema njima kreće električni romobil.

A inicijativu za regulaciju korištenja električnih romobila podnio je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta Ministarstvu prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine. Ministarstvo saobraćaja KS-a je stavilo sve svoje kapacitete i resurse na raspolaganje da bi olakšalo posao Ministrastvu prometa i komunikacija BiH.

“Što se tice pravne regulative i mjesta kretanja romobila, mislim da će Ministarstvo prometa i komunikacija pronaći najbolje rješenje. Trenutno je zabranjeno kretanje električnim romobilima po totoarima. Pješaci su, u odnosu na romobile, najugroženiji u saobraćaju”, kaže Mirzet Sarajlić, stručni savjetnik Ministarstva saobraćaja KS-a.

Uprava policije MUP-a KS-a, u skladu sa važećim zakonskim odredbama, vršit će kontrolu osoba koje upravljaju električnim romobilima. Za one koji ne budu poštovali zakonske propise uslijedit će novčane sankcije.

Kako je kazao glasnogovornik MUP-a KS-a Mirza Hadžiabdić, odredbama Zakona o uređenju saobraćaja na području KS-a je propisano da ova lica, ukoliko za kretanje ovim prijevoznim sredstvima koriste trotoar, mogu biti sankcionisana, odnosno čine prekršaj iz člana 37 stav 5. Dodao je kako je kazna od 50 do 250 KM.

Potrebno je napomenuti da apsolutno svim učesnicima u saobraćaju, bez obzira na to kako se kreću – što je zabrinjavajuće – nedostaje saobraćajne kulture i edukacije. Tome u prilog, osim nesavjesnih vozača i pješaka, odnedavno govore i nesavjeni vozači romobila. Kazne su, očito je, jedino rješenje.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE