Za penzionisanje 25 radnika KTK Visoko 116.337,03KM

Vlada FBiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke Federacije BiH, odobrila da iz sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, deponovanih na transakcijskom računu posebnog fonda Razvojne banke FBiH, bude izdvojeno 116.337,03 KM. Sredstva su namijenjena za uplatu doprinosa za PIO, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti za 25 radnika KTK Visoko d.d. Visoko koji su stekli uslove za odlazak u penziju.

 

Radi se o 25 radnika koji su ispunili uvjete za starosnu penziju, za vrijeme boravka na Birou za zapošljavanje.

KTK Visoko je ranije uplatio za povezivanje staža period od 2001-2011.godina znatna sredstva, pa se pomenuti iznos iz Odluke Vlade Federacije odnosi na period od 1.1.2011.godine do dana odlaska na Biro za zapošljavanje, koji će po uplati od     Vlade Federacije uplatiti potreban iznos za doprinose od dana prijave na Biro do dana sticanja uvjeta za penziju.

U međuvremenu je KTK Visoko uplatio najveći dio sredstava uglavnom radnicama, staž do 1.1.2011.godine koji su stekli boravkom na Birou, uvjeti za prijevremenu penziju po starom zakonu o PIO-u važili su do 31.12.2015., ali zbog nepostojanja zakona o prijevremenom penzionisanju pomenute radnice moraju čekati donošenje ili produženje odluke o prijevremenom penzionisanju ili donošenje novog zakona o PIO-u, kako bi stekli uvjete za penzionisanje.

Napominjemo da je veći dio pomenutih radnica tužio firmu, zaplijenio dobar dio pokretne i nepokretne imovine i otežao poslovanje, ali Uprava KTK Visoko je maksimalnim naporima uspjela uz pomoć nadležnog Ministarstva industrije i Vlade Federacije penzionisati svoje bivše radnike koji su stekli uvjete za penzionisanje za vrijeme boravka na Birou za zapošljavanje.

visoko.co.ba