Lokalne TemeNapokon: Osigurano više od 40.000 KM za penzionisanje 15 dugogodišnjih radnika KTK...

Napokon: Osigurano više od 40.000 KM za penzionisanje 15 dugogodišnjih radnika KTK Visoko

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je u petak odluke o odobravanju sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika triju preduzeća koja su u stečaju – KTK Visoko, IP Krivaja i Željezara Zenica.

Ova odluka odražava kontinuiranu predanost Vlade da pruži podršku radnicima u teškim vremenima.

Jučerašnje odluke Vlade ZDK o socijalnom zbrinjavanju radnika predstavljaju važan korak u pružanju potrebne podrške onima koji su najviše pogođeni ovim promjenama.

Za 15 radnika KTK Visoko koji su ispunili uvjete za penzionisanje, osigurano je 42.881 KM, što je znak solidarnosti i brige za socijalno ugrožene skupine.

KTK Visoko, nekadašnji industrijski div osnovan 1946. godine, prošao je put od male fabrike za proizvodnju kože do priznatog proizvođača čiji su modeli krasili modne piste Pariza i Moskve. U svojim najboljim danima, KTK Visoko zapošljavao je oko 5.000 radnika i bio je simbol industrijske snage i inovativnosti.

Međutim, promjene nakon rata i uspostava tržišne ekonomije u BiH, s naglaskom na privatizaciju, dovele su do pada ovog giganta. Početkom 2004. godine, pred privatizaciju, u KTK Visoko bilo je zaposleno 1.350 radnika, a imovina procijenjena na preko 100 miliona KM.

N. K. // Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE